Ranije je mađarski premijer Viktor Orban rekao da Evropska komisija forsira pristupanje Ukrajine EU, ne procjenjujući posljedice koje će to imati na EU.              Foto: AA

Ukrajina je u ponedjeljak saopštila da će neuspjeh Evropske unije (EU) da započne pregovore o članstvu sa Kijevom tokom predstojećeg sastanka Evropskog vijeća kasnije ove sedmice imati "razorne posljedice".

"Ne mogu da zamislim, ne želim ni da govorim o razornim posljedicama koje će nastati ako Savjet ne donese ovu odluku, ne samo u pogledu Ukrajine, već u širem smislu po pitanju proširenja u cjelini“, rekao je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba novinarima uoči sastanka Savjeta za vanjske poslove EU u Briselu.

Podsjećajući na određene zakone koje je ukrajinski parlament usvojio protekle sedmice, uzimajući u obzir ocjene Savjeta Evrope i njegovih tijela, Kuleba je rekao da je došao u Brisel sa "jasnom porukom o posvećenosti Ukrajine da uradi svoj domaći zadatak za otvaranje pristupnih pregovora i putu ka članstvu u EU".

"Očekujemo da Evropska unija donese odluku koja će cijeniti napore Ukrajine i omogućiti mojoj zemlji otvaranje pristupnih pregovora", rekao je on.

Kuleba je najavio i da će sa svojim mađarskim kolegom Peterom Szijjartom održati prvi sastanak od početka rusko-ukrajinskog rata, rekavši da se vode razgovori između njihovih zemalja.

"Ukrajina je promijenila svoje zakonodavstvo o obrazovanju i upotrebi jezika nacionalnih manjina na način na koji je Mađarska htjela da se to promijeni. I ta činjenica se mora poštovati", dodao je Kuleba.

Ranije je mađarski premijer Viktor Orban rekao da Evropska komisija forsira pristupanje Ukrajine EU, ne procjenjujući posljedice koje će to imati na EU.

Evropsko vijeće će razmotriti otvaranje pristupnih pregovora s Ukrajinom na sastanku u Briselu 14. i 15. decembra, mjesec dana nakon što je Evropska komisija preporučila Vijeću da otvori pregovore o članstvu sa Ukrajinom i Moldavijom.

TRT Balkan / agencije