Netanyahu planira da smijeni ministra odbrane usred spora oko rata u Libanu

Netanyahu planira da smijeni ministra odbrane usred spora oko rata u Libanu

Benjamin Netanyahu i ministar odbrane Yoav Gallant u sukobu su oko pristupa eskalaciji s Hezbollahom.
Gallant zagovara iscrpljivanje diplomatskih napora za deeskalaciju tenzija, dok Netanyahu zagovara vojnu kampanju velikih razmjera.          Foto: Reuters

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu planira smijeniti ministra odbrane Yoava Gallanta i zamijeniti ga Gideonom Sa'arom, liderom Nacionalne desničarske stranke, javljaju izraelski mediji u ponedjeljak.

Nesuglasice između Netanyahua i Gallanta isplivale su na površinu zbog vladinog pristupa eskalaciji situacije na jugu Libana, zbog sukoba na granici s Hezbollahom.

Gallant zagovara iscrpljivanje diplomatskih napora za deeskalaciju tenzija, dok Netanyahu zagovara vojnu kampanju velikih razmjera.

"Pregovori između Netanyahuovog tima i Sa'ara su u toku kako bi zamijenili Gallanta", objavio je izraelski javni servis KAN.

Međutim, izvori u Netanyahuovoj partiji Likud negirali su da je postignut bilo kakav formalni sporazum.

Sa'ar, bivši član Likuda, osnovao je svoju stranku nakon odvajanja od Netanyahua 2020. godine i ponovo se pojavio kao ključna figura u izraelskoj politici.

Gallant je bio na udaru kritika Netanyahuovih desničarskih saveznika, uključujući krajnje desnog ministra za nacionalnu sigurnost Itamara Ben-Gvira.

"Mjesecima sam pozivao premijera Netanyahua da otpusti Gallanta i došlo je vrijeme da to učinimo odmah. Odluka se mora donijeti na sjeveru i Gallant nije pravi čovjek da je vodi", objavio je Ben-Gvir na X-u.

Tvrdio je da Gallant nije bio pravi vođa za vojne operacije u Libanu.

Sa'arov potencijalni ulazak u izraelsku vladu mogao bi signalizirati nove strateške pristupe sukobima u Libanu i Gazi.

Napetosti su porasle duž granice Libana s Izraelom usred prekograničnih napada između Hezbollaha i izraelskih snaga dok je Tel Aviv nastavio s ofanzivom na Gazu, u kojoj je od prošlog oktobra nakon napada Hamasa ubijeno više od 41.200 Palestinaca.

TRT Balkan / agencije