"Jasno sam iznio svoj stav protiv nametanja palestinske države Izraelu u Sigurnosnom kabinetu", naveo je Netanyahu na društvenoj mreži X.      Foto: Reuters

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odbacio je međunarodne zahtjeve za trajnim sporazumom s Palestincima i izjavio da se protivi međunarodnim jednostranim stavovima prema priznavanju palestinske države.

"Jasno sam iznio svoj stav protiv nametanja palestinske države Izraelu u Sigurnosnom kabinetu", naveo je Netanyahu na društvenoj mreži X.

Napominjući kako kategorički odbacuju "međunarodne diktate" oko trajnog sporazuma s Palestincima, Netanyahu je istaknuo da se to može postići samo direktnim pregovorima strana bez preduvjeta.

Navodeći da će Izrael nastaviti sa svojim stavom protiv međunarodnih jednostranih koraka prema priznanju Palestine, Netanyahu je ustvrdio da "takav korak nakon napada 7. oktobra znači nagrađivanje terorizma".

"Washington Post" je objavio da Sjedinjene Američke Države i neke arapske zemlje rade na planu koji uključuje vremenski okvir za uspostavu palestinske države.

Navedeno je da SAD i neke arapske zemlje žure da završe detaljan i sveobuhvatan plan za dugoročni mir između Izraela i Palestine.

U izvještaju, temeljenom na američkim i arapskim dužnosnicima, navedeno je da bi ovaj plan mogao biti objavljen u sljedećih nekoliko sedmica.

Od prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra, u kojem je ubijeno oko 1.200 ljudi, u izraelskoj ofanzivi na Gazu je ubijeno više od 28.600 ljudi i izazvano masovno uništenje i nestašica potrepština.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno s akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​​

TRT Balkan / agencije