Netanyahu je ustvrdio da bi Izrael trebao preuzeti kontrolu nad svim zemljama zapadno od Jordana nakon završetka napada na Gazu.    Foto: Reuters Archive

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je da je obavijestio američku administraciju da je protiv uspostave palestinske države na bilo koji način nakon napada na Pojas Gaze.

Netanyahu je na konferenciji za novinare u Tel Avivu rekao kako će napadi na Pojas Gaze biti nastavljeni sve do postizanja "potpune pobjede protiv Hamasa".

Na pitanje o vijestima u američkim medijima da "administracija Washingtona vrši pripreme za uspostavu palestinske države nakon Netanyahua", izraelski premijer je rekao:

"Dan nakon Netanyahua. Ovo je dan nakon većine izraelskih građana. I već 30 godina dosljedno govore jednu stvar. Ovaj sukob nije oko nepostojanja države, već o postojanju države."

Izjavljujući da je odbacio prijedloge dvodržavnog rješenja koje je prihvatila međunarodna zajednica, uključujući Ujedinjene narode (UN), i prenio taj stav američkoj administraciji, Netanyahu je istakao:

"Premijer mora imati sposobnost reći 'ne' prijateljima."

Tvrdeći da bi prihvatio samo sporazum o budućnosti Pojasa Gaze koji bi Izraelu omogućio sigurnosnu kontrolu nad cijelom enklavom, Netanyahu je ustvrdio da je to rekao američkim dužnosnicima.

Netanyahu je ustvrdio da bi Izrael trebao preuzeti kontrolu nad svim zemljama zapadno od Jordana nakon završetka napada na Gazu.

TRT Balkan / agencije