Stoltenberg je pozvao Rusiju da povuče priznanje gruzijskih teritorija kao nezavisnih država.         Foto: AA

Predstavnici NATO-a i Evropske unije (EU) naglasili su u utorak svoju podršku europskoatlantskim integracijama Gruzije nakon sastanaka s premijerom Iraklijem Garibashvilijem.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je Gruzija jedan od najbližih partnera saveza i da saveznici u potpunosti podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Gruzije.

Stoltenberg je pozvao Rusiju da povuče priznanje gruzijskih teritorija kao nezavisnih država.

On je pozdravio odluku Gruzije da povuče zakon o vanjskom utjecaju koji nije kompatibilan s očuvanjem europskoatlantskih vrijednosti i osnovnih sloboda i izrazio uvjerenje da će Gruzija udvostručiti napore ka unutrašnjim reformama i nastaviti da održava demokratske standarde.

Stoltenberg je ukazao na sukob koji je u toku u Ukrajini, ističući da gruzijski narod razumije otrovnu prirodu ruske agresije koja mora biti zaustavljena.

Predsjednik Vijeća EU Charles Michel rekao je da je budućnost Gruzije u EU tokom sastanka s Garibashvilijem.

Michel je naglasio potrebu za reformama u pravosuđu, vladavini prava i slobodi štampe kako bi se napredovalo prema Evropi.

Ponovo je potvrdio posvećenost EU evropskoj perspektivi Gruzije i historijskoj šansi koju ona predstavlja za gruzijski narod.

TRT Balkan / agencije