Za genocid optuženi Izrael je pokrenuo smrtonosnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon Hamasovog prekograničnog napada 7. oktobra u kojoj je ubijeno 30.878, a ranjeno 72.402 Palestinaca.               Foto: AA

Najmanje desetero Palestinaca je ubijeno, a najmanje 56 je povrijeđeno u najnovijim napadima koje je izraelska vojska izvela u različitim dijelovima Pojasa Gaze.

Kako navodi palestinska novinska agencija WAFA, petero Palestinaca je ubijeno, a 22 povrijeđeno u napadima koje su izraelski avioni izveli na kuće u gradu Rafahu.

Također, devetero Palestinaca je povrijeđeno u napadima izraelskih artiljerijskih jedinica na šatore raseljenih osoba u četvrti Mevasi u Rafahu, a sedmero Palestinaca je povrijeđeno u napadima na bolnicu "Šehidi Al-Aksa" u Deir al-Belahu.

Četiri osobe su ubijene, a 15 je povrijeđeno u napadima izraelskih ratnih aviona na kuće u četvrti Zaytun, Tel el-Heva i Sabra u gradu Gazi.

Jedna osoba je ubijena, a tri povrijeđene u zračnom napadu na dvije kuće u Jabiliyi na sjeveru Pojasa Gaze.

Za genocid optuženi Izrael je pokrenuo smrtonosnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon Hamasovog prekograničnog napada 7. oktobra u kojoj je ubijeno 30.878, a ranjeno 72.402 Palestinaca.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Napadi se, međutim, nastavljaju nesmanjenim intenzitetom, a isporuka pomoći i dalje je nedovoljna za rješavanje humanitarne katastrofe.

TRT Balkan / agencije