Demonstranti su u ponedjeljak uvečer palili blokade na cesti i bacali molotovljeve koktele na policiju, te su razbijali izloge u centru grada, a policija je odgovorila suzavcem i šok-bombama.     Foto: Reuters

Grčka policija upucala je tinejdžera romskog porijekla, što je izazvalo nasilne tučnjave u drugom po veličini gradu u zemlji.

Šesnaestogodišnjak je upucan u glavu u ranim jutarnjim satima u ponedjeljak, nakon što je odvezao kamion s benzinske pumpe u blizini lučkog grada Soluna, a da nije platio za uslugu, javila je državna TV ERT.

Grčka policijska uprava saopštila je da je mladić pokušao nauditi policajcima u potjeri u pokušaju da izbjegne hapšenje.

Demonstranti su u ponedjeljak uvečer palili blokade na cesti i bacali molotovljeve koktele na policiju, te su razbijali izloge u centru grada.

Policija je odgovorila suzavcem i šok-bombama.

Ranije tokom dana, demonstranti i članovi porodice tinejdžera gađali su policiju ispred bolnice u kojoj je na liječenju, prije nego što je policija odgovorila ispaljivanjem suzavca.


Ozbiljne povrede

Policija je u saopćenju rekla da su policajci ispalili dva hica kako bi ga spriječili da pokuša da udari policijski motor.

Nakon ispaljenih hitaca, vozač je izgubio kontrolu, udario u zid i "s teškim povredama prevezen u bolnicu", saopštila je policija.

Policajac koji je ispalio hitac je uhapšen i u utorak će se pojaviti pred tužiocem.

Još jedan mladić romskog porijekla ubijen je 2021. godine u blizini luke Pirej, također u policijskoj potjeri.

Incident se događa dan uoči protesta mladih u nekoliko gradova kojima se obilježava smrt grčkog tinejdžera Alexandrosa Grigoropoulosa 2008, kojeg je također usmrtio policajac.

Njegova smrt izazvala je sedmične, ponekad nasilne proteste u Grčkoj.

TRT World