Napadi izraelske vojske: U bolnici u Rafahu veliki broj ranjene djece

Napadi izraelske vojske: U bolnici u Rafahu veliki broj ranjene djece

U najnovijem napadu izraelske vojske na grad Rafah ima mrtvih i povrijeđenih ljudi.
Izraelska vojska već skoro pet mjeseci izvodi brutalne napade na stanovnike Pojasa Gaze.      Foto: AA

Izraelska vojska već skoro pet mjeseci izvodi brutalne napade na stanovnike Pojasa Gaze, a žrtve su uglavnom žene, djeca i starije osobe.

U najnovijem napadu izraelske vojske na grad Rafah ima mrtvih i povrijeđenih ljudi. Veliki broj povrijeđenih, među kojima su i brojna djeca, prevezeni su u bolnicu "Emirati" u tom gradu.

U bolnici u Rafahu trenutno se nalazi veliki broj ranjene djece kojima ljekari pokušavaju pružiti pomoć u veoma teškim uvjetima.

U gradu Rafahu je prije izraelskih napada živjelo manje od 330.000 stanovnika, međutim, sada je na tom području oko 1,5 miliona Palestinaca koji bježe od izraelskih napada.

Izrael je pokrenuo smrtonosnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra, ubivši najmanje 30.320 ljudi i izazvavši masovno uništenje i nestašicu potrepština u blokiranoj palestinskoj enklavi.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

TRT Balkan / agencije