Raketni napad dolazi usred rastućih tenzija na Bliskom istoku nakon eskalacije između Hamasa Izraela u Pojasu Gaze 7. oktobra.       Foto: Reuters

Sa više projektila u subotu je gađana iračka vojna baza Ain al-Asad, u kojoj su smještene američke trupe, pri čemu je ranjen vojnik i nanesena šteta na objektu, rekao je zvaničnik.

Odgovornost za napad preuzela je grupa Irački islamski otpor, koja uključuje proiranske šiitske milicije u Iraku.

Islamski otpor u Iraku je mreža milicija koja je prihvatila odgovornost za desetine nedavno izvršenih napada na američke i koalicione snage u Iraku.

Grupa je saopćila da je pogodila bazu baražom projektila i da će nastaviti da gađa američke ciljeve u Iraku.

"Baza Ain al-Assad sadrži sjedište naših vojnih jedinica, kao i zračnu bazu, pukovnije zaštite i straže, komandni štab Jazeere, pored iračkog kampa za obuku", rekao je general-major Yahya Rasoul, glasnogovornik vrhovnog komandanta oružanih snaga.

Rasoul je naglasio da će snage sigurnosti doći do počinitelja i privesti ih pravdi.

U međuvremenu, američka centralna komanda (CENTCOM) saopćila je u subotu da su oko 18.30 sati po lokalnom vremenu, višestruke balističke rakete i rakete na zračnu bazu Ain al-Assad lansirali militanti koje podržava Iran u zapadnom Iraku.

"Većinu projektila presreli su sistemi protuzračne odbrane baze, dok su drugi pali u bazu. Procjena štete je u toku", napisano je na X-u.

Raketni napad dolazi usred rastućih tenzija na Bliskom istoku nakon eskalacije između Hamasa Izraela u Pojasu Gaze 7. oktobra.

TRT Balkan / agencije