Na sjeveru Italije nevrijeme, a na jugu ekstremne vrućine

Na sjeveru Italije nevrijeme, a na jugu ekstremne vrućine

Početkom sedmice na ovom području su zabilježene rekordne temperature.
Na sjeveru zemlje zabilježeni su kiša i nepovoljne vremenske prilike.          Foto: Reuters

Dok padavine i oluje negativno utječu na život u sjevernim regijama Italije, visoke temperature i dalje pogađaju centralne i južne dijelove Italije.

Na sjeveru zemlje zabilježeni su kiša i nepovoljne vremenske prilike.

Grad veličine teniske loptice padao je u gradovima Treviso i Padova, dok je jaka kiša pogodio Vicenzu, Veronu i Veneciju. Ima povrijeđenih i materijalne štete.

Luca Zaia, šef regionalne administracije Veneta, jednog od sjevernih regiona, objavio je da je 110 ljudi povrijeđeno u regiji usljed jakog grada.

Ogranak Italijanskog poljoprivrednog udruženja u Venetu (Coldiretti) saopćio je da su polja i vinogradi u sjevernim regijama oštećeni zbog jakog grada.

Italijanska civilna zaštita upozorila je građane na mogućnost grmljavine, grada i jakih vjetrova u regijama Lombardija, Veneto, Friuli Venezia Giulia, Autonomna uprava Bolzano i Emilia Romangna.

Dok je nevrijeme na sjeveru zemlje, u centralnim i južnim dijelovima zemlje su ekstremne vrućine.

Ministarstvo zdravstva upozorilo je građane stavljajući 19 gradova u centralnom i južnom regionu u "crvenu" kategoriju zbog velikih vrućina.

Početkom sedmice na ovom području su zabilježene rekordne temperature.

Visoke temperature u centralnim i južnim predjelima, koje traju sedmicu, mogle bi da potraju i tokom vikenda. U nekim dijelovima temperatura zraka će se kretati i do 47 stepeni Celzijusa.

TRT Balkan / agencije