Pet pripadnika Turskih oružanih snaga poginula su na sjeveru Iraka u napadu terorista PKK-a na području antiterorističke operacije “Kandža-Katanac".            Foto: AA

Pet pripadnika Turskih oružanih snaga poginula su na sjeveru Iraka u napadu terorista PKK-a na području antiterorističke operacije “Kandža-Katanac".

Ministarstvo odbrane Turkiye uputilo je poruku sućuti porodicama šehida.

“Neka se Bog smiluje našim šehidima koji su izgubili živote u ovom napadu koji nam je izazvao duboku bol i tugu. Izražavamo saučešće i strpljenje njihovim ožalošćenim porodicama, Turskim oružanim snagama i našem plemenitom narodu, a našim ranjenicima brz oporavak“, navodi se u saopćenju.

Iz Ministarstva su poručili da turske snage odlučno nastavljaju antiterorističke operacije na sjeveru Iraka.

“Ući ćemo u svaku pećinu, nastavljamo sve dok se regija potpuno ne očisti od terorizma“, navodi se u saopćenju iz Ankare.

U saopćenju se također navodi da su turske snage prošle sedmice neutralizirale 53 terorista na sjeveru susjednih Iraka i Sirije, a da je od početka godine neutralizirano najmanje 995 terorista.

Turkiye je pokrenula niz operacija protiv PKK u sjevernom Iraku od 2020. godine, a operacija "Kandža-Katanac" pokrenuta je aprilu prošle godine ciljajući skrovišta terorista PKK-a u sjevernoiračkim područjima naročito u području Metine, Zapa i Avasin-Basyana.

Prethodno su pokrenute operacije Turkiye "Kandža-Tigar" i "Kandža-Orao" 2020. godine kako bi obezbijedile sigurnost turskog naroda i granica tako što će neutralizirati prijetnju PKK-a i ostalih terorističkih grupa koje koriste sjever Iraka za planiranje prekograničnih napada.

PKK-a je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turkiye, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turkiye teroristi PKK-a ubili su više od 40.000 ljudi.

TRT Balkan / agencije