Nivo snijega ove godine bio je za petinu ispod normale.             Foto: AA

Strahuje se od nestašice vode zbog alarmantno niskog nivoa snijega na Himalajima i Hindukušu koji bi mogao ugroziti sigurnost vode za stotine miliona ljudi u regionu, upozoreno je u novom izvještaju.

U izvještaju Međunarodnog centra za integrirani razvoj planina sa sjedištem u Nepalu, regionalnog međuvladinog centra za učenje, navedeno je da bi "snježna godina koja je ispod normalne" mogla imati razorne posljedice za velike centre nizvodno koji se oslanjaju na otapanje snijega i na taj način se snabdijevaju vodom.

Godišnji izvještaj grupe o ažuriranju snijega pozvao je zvaničnike upravljanja vodama da pokrenu strategije upravljanja sušom i preventivne hitne zalihe vode.

"Otapanje snijega je izvor približno 23 posto ukupnog protoka vode u 12 velikih riječnih slivova koji potiču visoko na području Himalaja i Hindukuša. Ali njegov doprinos vodosnabdijevanju varira od rijeke do rijeke", saopćeno je.

Dodali su da je nivo snijega ove godine bio za petinu ispod normale.

Afganistanska rijeka Helmand pokazuje najdramatičniji pad od 31,8 posto ispod normalnog, a slijedi sliv Inda sa 23,3 posto ispod normalnog, najniži nivo u 22 godine.

"Ovo je poziv na buđenje istraživačima, kreatorima politike i nizvodnim zajednicama: manja akumulacija snijega i fluktuirajući nivoi snijega predstavljaju vrlo ozbiljan povećan rizik od nestašice vode, posebno ove godine", rekao je stručnjak za kriosferu centra Sher Muhammad.

Miriam Jackson, još jedna stručnjakinja, rekla je da bi relevantne agencije trebale poduzeti proaktivne mjere za rješavanje mogućih sušnih situacija, posebno u rano ljeto.

TRT Balkan / agencije