Ruska federalna služba sigurnosti (FSB) pozvala je Wagnerove borce da privedu Prigožina. / Photo: AA

Jevgenij Prigožin, šef ruske paravojne grupe Wagner, izjavio je rano u subotu da su njegove snage u Ukrajini prešle u ruski grad Rostov.

Tenzije između Kremlja i Wagnera su eskalirale nakon što je Prigožin optužio ruske snage za napad na njegove borce.

Prigožin je posljednjih mjeseci više puta optuživao rusko ministarstvo odbrane i ministra odbrane Sergeja Šojgua da paravojnoj grupi ne isporučuju dovoljno oružja.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u subotu je optužio šefa Wagnera za "izdaju".

Ministarstvo odbrane je navelo da je šef Wagnera Jevgenij Prigožin prevario borce u "zločinačku avanturu" i "oružanu pobunu" dok je Kremlj izdao naređenja za njegovo hapšenje zbog podsticanja pobune.

Nedjelja, 25. juni 2023.

15:05 Rusija dobila podršku Kine

Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je Peking podržao napore Moskve da se suprotstavi kratkotrajnoj oružanoj pobuni koju je predvodio šef Wagnerove grupe plaćenika Jevgenij Prigožin.

"Kineska strana izrazila je podršku naporima rukovodstva Ruske Federacije da stabilizira situaciju u zemlji u vezi s događajima od 24. juna i potvrdila svoj interes za jačanje jedinstva i daljnji prosperitet Rusije", priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Objava je uslijedila nakon sastanka u Pekingu između zamjenika kineskog ministra vanjskih poslova Ma Zhaoxua i ruskog zamjenika ministra vanjskih poslova Andreja Rudenka.

Međutim, kineski izvještaj sa sastanka kaže da su dva zamjenika ministra vanjskih poslova "razmijenila mišljenja" o bilateralnim vezama i "međunarodnim i regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa".

Peking kaže da je neutralna strana u ukrajinskom sukobu, ali su ga zapadne zemlje kritizirale zbog odbijanja osude Moskve i zbog svog bliskog strateškog partnerstva s Rusijom.

14:28 Šef američke vojske otkazao putovanje u Izrael zbog Wagnerove pobune

Šef Združenog generalštaba američke vojske general Mark Milley otkazao je planiranu posjetu Izraelu zbog krize u Rusiji, javljaju izraelski mediji.

Milley je trebao doputovati u Izrael u subotu na razgovore s izraelskim zvaničnicima o Iranu. Planirano je i da posjeti i Jordan.

Prema izraelskom javnom servisu KAN, očekivalo se da će se Milley sastati sa svojim izraelskim kolegom Herzijem Halevijem, ministrom odbrane Yoavom Gallantom i šefom Mossada Davidom Barneom.

Ali putovanje je otkazano kako bi se pratio razvoj događaja u Rusiji nakon izbijanja napetosti između Kremlja i paravojne grupe Wagner.

13:30 Zamjenik ministra vanjskih poslova Sjeverne Koreje podržava rusko vodstvo zbog pobune

Zamjenik ministra vanjskih poslova Sjeverne Koreje na sastanku s ruskim ambasadorom u nedjelju rekao je da podržava svaku odluku ruskog rukovodstva da se suoči s nedavnom pobunom, izvještavaju sjevernokorejski državni mediji. Im Chon Il, zamjenik ministra vanjskih poslova, "izrazio je čvrsto uvjerenje da će nedavna oružana pobuna u Rusiji biti uspješno ugušena u skladu s težnjama i voljom ruskog naroda", objavila je novinska agencija KCNA. Teško naoružani ruski plaćenici koji su napredovali najvećim dijelom do Moskve ovog vikenda zaustavili su svoj pristup, deeskalirajući veliki izazov za predsjednika Vladimira Putina, u potezu za koji je njihov lider rekao da će izbjeći krvoproliće. Sjeverna Koreja je nastojala uspostaviti bliže veze s Kremljom i podržala je Moskvu nakon što je prošle godine započela svoju ofanzivu na Ukrajinu, okrivljujući "hegemonističku politiku" Sjedinjenih Država i Zapada.

10:20 Prigožin s borcima Wagnera napustio Rostov

Jevgenij Prigožin napustio je s borcima ruski grad Rostov.

"Wagnerov konvoj napustio je Rostov i krenuo prema terenskim kampovima", rekao je guverner Rostovske oblasti Vasilij Golubev u izjavi na svom Telegram kanalu.

Na snimcima na društvenim mrežama vidljivo je kako je Wagner napustio zgradu Glavnog štaba ruskog Južnog vojnog okruga u Rostovu i izvukao svu svoju vojnu opremu iz grada.

Osim toga, pojavili su se i snimci osnivača Wagnera Jevgenija Prigožina dok napušta Rostov automobilom.

U saopćenju ruske savezne agencije za autoceste (Rosavtodor) navodi se da su ukinuta sva ograničenja na autocestama.

9:20 Kremlj: Postupak protiv Prigožina će biti zatvoren, zahvalni smo Lukašenku

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da će kazneni postupak protiv Jevgenija Prigožina, osnivača ruskog Wagnera, biti zatvoren te kako će Prigožin otići u Bjelorusiju.

Peskov je dao izjave novinarima o pobuni Wagnerove grupe protiv ruske administracije.

Ističući da je jučer tokom dana došlo do telefonskog razgovora između ruskog predsjednika Vladimira Putina i bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, Peskov je rekao da su se dvojica predsjednika složila da će Lukašenko pokušati posredovati u rješavanju situacije.

"Visoko cijenimo Lukašenkovu podršku u ovom pitanju", dodao je Peskov.

Navodeći da Lukašenko poznaje osnivača Wagnera Prigožina gotovo 20 godina, Peskov je rekao da je to bila Lukašenkova lična ponuda.

"Ovu ponudu je prihvatio Putin. Zahvalni smo predsjedniku Bjelorusije na njegovim pokušajima da riješi situaciju bez gubitaka", rekao je Peskov, te nastavio:

"Dogovoreno je da će se Wagner vratiti u njihov kamp. Neki će na njegov zahtjev sklopiti ugovore s Ministarstvom odbrane. Ovo pitanje tiče se onih koji ne učestvuju u Wagnerovom pokretu. Postoje takve jedinice."

O daljoj sudbini Prigožina Peskov je rekao: "Kazneni postupak protiv Prigožina bit će zatvoren. Prigožin će otići u Bjelorusiju."

Na pitanje hoće li biti promjena u rukovodstvu ruskog Ministarstva odbrane nakon krize s Wagnerom, Peskov je rekao: "Ova su pitanja nešto što je prepušteno inicijativi predsjednika u skladu s ustavom Ruske Federacije. Stoga se ne može reći da se o tim pitanjima raspravljalo u pregovorima."

Subota, 24. juni 2023.

20:00 Prigožin naredio zaustavljanje marša na Moskvu

Šef grupe Wagner Jevgenij Prigožin ustvrdio je u subotu da su njegovi borci bili oko 200 kilometara od Moskve kada su se odlučili vratiti kako bi izbjegli krvoproliće.

U izjavi na svom Telegramu, Prigožin je rekao da su ruske vlasti htjele raspustiti njegovu grupu i da su zbog toga "krenuli na marš pravde".

"Krenuli smo 23. juna. U jednom danu smo prešli toliku udaljenost da je do Moskve bilo samo 200 kilometara. Za ovo vrijeme nismo prolili nijednu kap krvi naših boraca. Sada je došao trenutak kada se može proliti krv, stoga, shvaćajući svu odgovornost za to što će ruska krv biti prolivena na jednoj od strana, okrećemo kolone i vraćamo se u terenske kampove prema planu", poručio je Prigožin u audio poruci.

Bjeloruski predsjednik Aleksander Lukašenko rekao je da je cijeli dan razgovarao s Prigožinom, što je dovelo do Prigožinovog pristanka na deeskalaciju.

"Ruski predsjednik Vladimir Putin jutros je bjeloruskog kolegu izvijestio o situaciji na jugu Rusije s privatnom vojnom kompanijom Wagner. Šefovi država dogovorili su zajedničke akcije. Kao nastavak dogovora, predsjednik Bjelorusije, nakon što je dodatno razjasnio situaciju putem vlastitih kanala, u koordinaciji s predsjednikom Rusije, održao je razgovore s čelnikom PMC Wagner Jevgenijem Prigožinom", navedeno je iz Lukašenkovog press ureda.

Kao rezultat toga, strane su postigle "sporazum o nedopustivosti pokretanja krvavog masakra na teritoriju Rusije".

"Jevgenij Prigožin prihvatio je prijedlog bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da se zaustavi kretanje naoružanih pripadnika Wagnera na teritoriju Rusije i daljnji koraci za deeskalaciju napetosti", rečeno je.

U saopćenju se dodaje da je "na stolu apsolutno povoljno i prihvatljivo rješenje situacije, uz sigurnosne garancije za borce Wagnera".

18:40 Fidan razgovarao s Blinkenom o aktuelnoj situaciji u Rusiji

Ministar vanjskih poslova Turkiye Hakan Fidan razgovarao je putem telefona s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom.

U saopćenju iz turskog MVP-a navedeno je kako je Fidan s američkim kolegom, između ostalog, razgovarao i o aktuelnim dešavanjima u Rusiji.

Osim Rusije, Fidan i Blinken razgovarali su i o drugim regionalnim temama.

16:07 Erdogan razgovarao s Putinom

Erdogan u telefonskom razgovoru s Putinom poručio da je Turkiye spremna učiniti svoj dio kako bi se situacija u Rusiji što prije riješila mirnim putem.

15:50 Blinken s ministrima zemalja G7 i Borrellom o razvoju situacije u Rusiji

Američki državni sekretar Antony Blinken razgovarao je o razvoju situacije u Rusiji s ministrima vanjskih poslova zemalja G7 i visokim predstavnikom Europske unije (EU) za vanjske odnose i sigurnosnu politiku Josepom Borrelom.

Blinken se oglasio putem profila na društvenim mrežama te naveo da će Sjedinjene Američke Države biti u "bliskoj koordinaciji sa svojim saveznicima i partnerima" u kontekstu dešavanja u Rusiji.

15:34 Putin potpisao novi zakon

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u subotu zakon kojim se dozvoljava pritvor do 30 dana za osobe koje krše vanredno stanje.

Zakonom, objavljenim na internet portalu ruske vlade, usvojene su mjere koje predviđaju novčanu kaznu do 1.000 ruskih rubalja (11,8 dolara) ili administrativni pritvor do 30 dana ako se građanin ne pridržava zakona o vanrednom stanju, ali ne i počiniti "krivično kažnjivo djelo".

U slučaju državnih službenika, nepoštivanje obaveza građana uključuje novčanu kaznu do 2.000 ruskih rubalja (23,6 dolara) ili administrativni pritvor do 30 dana, prema zakonu.

Također, ukazuje da se vozilo može oduzeti kao dodatna kazna ukoliko se građanin ne pridržava mjera.

Putin je u oktobru potpisao dekret o uvođenju vanrednog stanja u oblastima Donjeck, Herson, Lugansk i Zaporožja, koje su pripojene Ukrajini prošlog septembra, nakon onoga što je Zapad proglasio "lažnim" referendumima.​​​​​

15:08 Kadirov: Podržavam svaku Putinovu riječ, moramo sačuvati jedinstvo

Predsjednik Čečenije u sastavu Rusije Ramazan Kadirov podržao je ruskog predsjednika Vladimira Putina optužujući Wagnerovu grupu za izdaju povodom pokušaj pobune protiv ruske administracije, javlja Anadolija.

U izjavi na svom Telegram profilu, Kadirov je opisao događaje kao "zabadanje noža u leđa (Rusiji)" i "pravu vojnu pobunu", ponovivši ono što je jutros rekao i sam Putin.

Navodeći da imaju vrhovnog komandanta kojeg bira narod, Kadirov je rekao: "Putin je u svom obraćanju naciji ocijenio kao 'oružanu pobunu'. U potpunosti podržavam svaku Putinovu riječ."

Kadirov je također kazao da je osnivač Wagnera Jevgenij Prigožin "izdajnik" te dodao:

"Ovo što se dogodilo je izazov za državu i svi se trebaju ujediniti oko nacionalnog vođe (Putina) protiv tog izazova. U regiju su krenule trupe Ministarstva odbrane i Nacionalne garde raspoređene u Republici Čečeniji. Učinit ćemo sve da sačuvamo jedinstvo Rusije i države. Pobuna mora biti ugušena. Ako to zahtijeva drastične mjere, mi smo spremni."

13:36 Britanski premijer Sunak pozvao Rusiju i Wagner da zaštite živote civila

Britanski premijer Rishi Sunak u subotu je pozvao paravojnu grupu Wagner i ruske snage da se ponašaju odgovorno i zaštite živote civila dok napetosti eskaliraju između bivših partnera.

Govoreći za BBC, Sunak je rekao da će biti u kontaktu s čelnicima savezničkih zemalja, a svakako i s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

"Pomno pratimo situaciju, jer se razvija na terenu dok razgovaramo", dodao je Sunak.

13:15 Bilbordi Wagnerove paravojne grupe se skidaju u Moskvi

Bilbordi paravojne grupe Wagner se skidaju u ruskoj prijestolnici Moskvi, javljaju mediji.

Na društvenim mrežama pojavili su se videosnimci gradskih radnika koji skidaju bilborde na kojima se promoviše Wagner.

Sigurnosne mjere u centru Moskve podignute su na visoki nivo u jeku krize koju je izazvala pobuna paravojne grupe Wagner protiv ruske administracije.    Foto: AA

12:58 EU: Wagnerova pobuna je unutrašnja stvar Rusije

Predsjednik Vijeća Evropske unije (EU) Charles Michel izjavio je da pomno prati događaje koji su počeli pobunom Wagner grupe protiv ruske administracije i naveo da je to interna stvar Rusije.

Navodeći da je u kontaktu s evropskim liderima i partnerima iz G7, Michel je rekao: "Ovo je očigledno interna stvar Rusije."

"Naša podrška Ukrajini i ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom je nepokolebljiva", rekao je Michel.

12:40 Prigožin: Putin je u krivu po pitanju "izdaje", mi smo domoljubi

Jevgenij Prigožin, osnivač Wagnera, koji je pokrenuo pobunu protiv ruske administracije, izjavio je kako niti jedan borac Wagnera nema namjeru osjećati se krivim niti se predati na zahtjev ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Prigožin je putem svog Telegram profila prokomentarisao izjave Putina koji je grupu Wagner nazvao "izdajničkom". Prigožin je rekao da je Putin potpuno u krivu kada je u pitanju "izdaja".

"Mi smo domoljubi. Borili smo se i borimo se. Nijedan Wagnerov borac ne smatra se krivim niti ima namjeru predati se na zahtjev šefa države ili FSB-a", poručio je Prigožin.

"Stigli smo ovdje, želimo da primimo načelnika generalštaba i Šojgua", rekao je Prigožin.    Foto: AA

11:47 Velika Britanija Wagnerovu pobunu opisala kao "najozbiljniji izazov"

Britansko ministarstvo odbrane, povodom pobune Wagnerove grupe protiv ruske administracije u Rusiji, poručilo je da se radi o najozbiljnijem izazovu s kojim se Rusija suočava u posljenje vrijeme.

"Ono što se dogodilo predstavlja najozbiljniji izazov s kojim se ruska država suočila u posljednje vrijeme", naveli su.

Iz Ministarstva je saopćeno da su se vojska i Wagner grupa suočili u Rusiji "licem u lice".

Navedeno je da su jedinice koje su povezane s tom grupacijom ušle u Rusiju iz Ukrajine s dvije tačke.

"Wagner grupa se kretala na sjever kroz Voronješku oblast s ciljem da zauzme Moskvu. Iako postoje ograničeni dokazi o sukobu između ruskih snaga i Wagnera, neki su vjerovatno zauzeli pasivan stav i nisu se suprotstavili Wagneru", navedeno je iz britanskog Ministarstva.

Istakli su da će stav vojnih snaga, posebno Nacionalne garde, odrediti tok krize u narednim satima.

"Ono što se dogodilo predstavlja najozbiljniji izazov s kojim se ruska država suočava u posljednje vrijeme", poručili su iz Ministarstva.

11:38 Podoljak: "U Rusiji sve tek počinje"

Pomoćnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, Mihajlo Podoljak, kaže u Tweetu da "u Rusiji sve tek počinje".

10:26 Wagner tvrdi da je preuzeo kontrolu nad Rostovom i da kreće prema Moskvi

Paravojna grupa Wagner preuzela je kontrolu nad sjedištem ruskog južnog vojnog okruga u Rostovu na Donu, izjavio je vođa grupe Jevgenij Prigožin u subotu.

"Stigli smo ovdje, želimo da primimo načelnika generalštaba i (ruskog ministra odbrane Sergeja) Šojgua. Ako ne dođu, mi ćemo biti ovdje, blokirat ćemo grad Rostov i krenuti prema Moskvi", rekao je Prigožin u videosnimku koji je objavio pro Wagnerov Telegram kanal.

Tvrdeći da je načelnik štaba pobjegao iz štaba, rekao je da je sve pod kontrolom i da štab funkcioniše.

Na snimku su Wagnerovi borci stavili teško oružje na vrata i prozore zgrade. Vide se kako pokušavaju da kontrolišu kritične tačke na ulicama Rostova na Donu.

Vasilij Golubev, guverner Rostovske oblasti, rekao je da su odlučili da otkažu sve masovne događaje planirane za vikend u regionu.

Golubev je takođe rekao da su uvedena privremena ograničenja saobraćaja na ruti od Rostova do Taganroga i na sjeveru.

9:51 Putin: "Oružana pobuna" Wagnera je "nož u leđa" ruskom narodu

Ruski predsjednik Vladimir Putin u subotu je optužio šefa Wagnera za "izdaju".

Obraćajući se naciji, rekao je da su ruske oružane snage dobile naredbu da "neutraliziraju one koji su organizirali oružanu pobunu".

"Nećemo dopustiti da se građanski rat ponovi i zaštitit ćemo naš narod i državnost", rekao je Putin, dodajući kako je "oružana pobuna" Wagnera "nož u leđa" ruskom narodu.

9:41 Gradonačelnik Moskve otkazao sve javne događaje

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin otkazao je u subotu sve masovne događaje u ruskoj prijestolnici zbog eskalacije tenzija s paravojnom Wagner grupom.

"U Moskvi je uveden režim protuterorističke operacije. S tim u vezi, ranije najavljeni masovni događaji su otkazani u gradu", rekao je Sobjanin u izjavi za Telegram.

Ranije u subotu, Sobjanin je rekao da će oklopna vozila voziti ulicama Moskve pošto su pojačane mjere sigurnosti.

9:28 Rusija traži od Wagnerovih boraca da se vrate u baze

Rusija je u subotu uputila apel borcima paravojne grupe Wagner tražeći od njih da se vrate u svoje baze.

Ministarstvo odbrane je navelo da je šef Wagnera Jevgenij Prigožin prevario borce u "zločinačku avanturu" i "oružanu pobunu" dok je Kremlj izdavao naređenja za njegovo hapšenje zbog podsticanja pobune.

"Apelujemo na borce jurišnih odreda 'PMC Wagner'. Prevareni ste u Prigožinovu zločinačku avanturu i učešće u oružanoj pobuni", navedeno je iz Ministarstva.

Ruska strana je navela da su mnogi Wagnerovi borci "shvatili svoju grešku" i da traže pomoć da se vrate u svoje baze.

"Molimo vas da budete oprezni i stupite u kontakt s predstavnicima ruskog Ministarstva odbrane ili agencija za provođenje zakona što je prije moguće. Garantujemo svima sigurnost", dodali su.

Prigožin je posljednjih mjeseci više puta optuživao Rusiju da paravojnoj grupi ne isporučuje dovoljno oružja.​​​​​​​

9:11 Šef Wagnera tvrdi da su njegove snage prešle u Rusiju

Jevgenij Prigožin, šef ruske paravojne grupe Wagner, izjavio je rano u subotu da su njegove snage u Ukrajini prešle u ruski grad Rostov.

Rekao je da su njegove jedinice prešle granicu na svim mjestima.

Prigožin je zaprijetio da će uništiti svakoga ko stane na put grupi.

Tenzije između Kremlja i Wagnera su eskalirale nakon što je Prigožin optužio ruske snage za napad na njegove plaćenike.

Rusko Ministarstvo odbrane odbacilo je te tvrdnje kasno u petak.

Ruska federalna služba sigurnosti (FSB) pozvala je Wagnerove borce da privedu Prigožina.

FSB je u saopćenju naveo da su Prigožinovi postupci bili "ubod nožem u leđa".

Pozvao je borce da ne izvršavaju Prigožinova "zločinačka i izdajnička" naređenja i da ga pritvore.

Rusija je poslala oklopna vozila u Moskvu uz pojačane mjere obezbjeđenja.

Generali su optužili Prigožina za "pokušaj puča" s glavnim komandantom Rusije u Ukrajini Sergejem Surovikinom, pozivajući Wagnerove borce da poslušaju predsjednika Vladimira Putina.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Putin u potpunosti informisan o situaciji s Prigožinom i da se preduzimaju sve neophodne mjere.

U međuvremenu, ruski Nacionalni komitet za borbu protiv terorizma pokrenuo je krivični postupak protiv Prigožina pod optužbom za podsticanje na oružanu pobunu i tražio od njega da "prekine nezakonite radnje".



TRT Balkan / agencije