Muzej sadrži brojne stare modele automobile Mercedes-Benza.     Foto: AA

Muzej "Mercedes-Benz" u njemačkom Stuttgartu posjetiteljima nudi nezaboravno iskustvo i putovanje u prošlost kako bi se upoznali sa brojnim markama automobila Mercedesa.

Razna vozila i specijalni dijelovi izloženi su u Muzeju "Mercedes-Benz", muzeju automobila koji sve više privlači pažnju posjetilaca iz cijelog svijeta.

Počevši od prvih motora i automobila koje su proizveli osnivači ove njemačke marke, hronološko putovanje u muzeju se nastavlja kroz historiju moto sporta i današnjih električnih automobila.

Muzej sadrži brojne stare modele automobile Mercedes-Benza.

Muzej pokriva područje historije branda Mercedes-Benz i svega povezanog uz njegovo stvaranje, razvoj i širenje. Smješten je u blizini međunarodnog sjedišta kompanije Daimler AG, nasljednice Daimler-Benza.

Najposjećenija je muzejska ustanova u Stuttgartu, sa sedam miliona posjetitelja godišnje iz 160 država svijeta, pokazuju podaci lista "Stuttgarter Zeitung".

Muzej "Mercedes-Benz" otvoren je 19. maja 2006. godine, a sastoji se od devet razina.

Sadašnju zgradu muzeja, koja se nalazi direktno ispred glavnog ulaza fabrike Daimler dizajnirao je UN Studio. Dizajn zgrade je zasnovan na jedinstvenom detelinastom konceptu sačinjenom od tri preklapajuća kruga sa isječenim centrom koji formira trouglasti atrijum koji oblikom podsjeća na Vanklov motor.

Visina i unutrašnjost zgrade u obliku “dvostrukog heliksa” su dizajnirane da bi se maksimalno iskoristio prostor i pružaju 16.500 kvadratnih metara izložbenog prostora na površini od 4.800 kvadratnih metara. Dvostruki heliks se takođe podudara sa konceptom izložbe koji dijeli muzej na “mitske sobe” i “kolekcije”, tako pružajući dva različita obilaska koji se mogu sjediniti u bilo kojoj tački muzeja.

Muzej sadrži nekoliko stotina vozila od kojih neka potiču još iz najranijih dana motora sa unutrašnjim sagorijevanjem.

Svim posjetiocima muzeja su također dostupne besplatne audio ture na raznim jezicima.

Posjetiocima je također ponuđena mogućnost obilaska obližnje fabrike motora Unterturkheim koja proizvodi veliki dio dizel motora kompanije.

Muzej "Mercedes-Benz" je jedan od simbola ne samo Stuttgarta, već cijele njemačke i automobilske industrije.

TRT Balkan / agencije