Njemačka svjedoči rastućem rasizmu i mržnji prema muslimanima posljednjih godina.        Foto: Reuters

Njemačka muslimanska zajednica pozvala je na odlučniji stav protiv antiislamskog rasizma, navodeći da se muslimani i dalje suočavaju s predrasudama, zločinima iz mržnje i diskriminacijom u svom svakodnevnom životu.

“Godišnjica napada na džamiju u Christchurchu bolno nas podsjeća da se raspirivanje predrasuda i mržnje prema muslimanima ne zaustavlja na riječima, već se one mogu provesti u djelo”, rekao je predsjednik Centralnog vijeća muslimana Njemačke u saopštenju u srijedu.

“Ovo također jasno daje do znanja da moramo zauzeti mnogo odlučniji stav protiv islamofobije u našem društvu, čak i ako se ponekad licemjerno prikazuje kao kritika islama“, rekao je Aiman Mazyek.

Dana 15. marta 2019. australijski bijelac ubio je 51 muslimanskog vjernika i ranio 40 drugih u dvije džamije u Christchurchu na Novom Zelandu.

Ujedinjene nacije su prošle godine proglasile 15. mart Međunarodnim danom borbe protiv islamofobije.

Rastuća mržnja prema islamu Mazyek je pozvao njemačku vladu da preduzme konkretne korake za rješavanje problema i ponovio zahtjev muslimanske zajednice da se imenuje komesar za borbu protiv antiislamskog rasizma.

Njemačka je svjedočila rastućem rasizmu i antiislamskoj mržnji posljednjih godina, podstaknutim propagandom ekstremno desnih grupa i stranaka, koje su iskoristile izbjegličku krizu i pokušale podstaknuti strah od imigranata.

Vlasti su 2022. godine registrovale najmanje 272 antiislamska zločina, uključujući verbalne i fizičke napade, prijeteća pisma i napade podmetanja požara na džamije.

Zemlja s više od 84 miliona ljudi, Njemačka, ima drugu najveću muslimansku populaciju u zapadnoj Evropi, odmah nakon Francuske.

U njoj živi gotovo pet miliona muslimana, prema zvaničnim podacima.

TRT Balkan / agencije