Ministarstvo je na svojoj web stranici saopštilo da zahtijeva od Tracy da prestane pružati bilo kakvu pomoć "Američkim savjetima za međunarodno obrazovanje", "Kulturnim perspektivama" i "Institutu za međunarodno obrazovanje".            Foto: AA

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u četvrtak američku ambasadoricu u Moskvi Lynne Tracy zbog podrške tri nevladine organizacije koje su u Rusiji prepoznate kao "nepoželjne".

Ministarstvo je na svojoj web stranici saopštilo da zahtijeva od Tracy da prestane pružati bilo kakvu pomoć "Američkim savjetima za međunarodno obrazovanje", "Kulturnim perspektivama" i "Institutu za međunarodno obrazovanje".

Ministarstvo tvrdi da uz podršku američke ambasade ove organizacije sprovode antiruske programe i projekte usmjerene na regrutovanje agenata uticaja pod maskom obrazovne i kulturne razmjene.

Ministarstvo je upozorilo da će "pokušaji miješanja u ruske unutrašnje stvari" biti "oštro i odlučno suzbijeni", uključujući i protjerivanje zaposlenih u ambasadi SAD koji su bili uključeni u takve akcije.

TRT Balkan / agencije