"Prvi put u 40 godina, rast Kine 2022. će vjerovatno biti na nivou ili ispod globalnog rasta", rekla je Georgieva.      Foto: Reuters

Za veći dio globalne ekonomije 2023. bit će teška godina jer će glavni pokretači globalnog rasta - Sjedinjene Države, Europa i Kina - iskusiti slabljenje aktivnosti, rekao je u nedjelju čelnik Međunarodnog monetarnog fonda. Nova godina bit će "teža od godine koju ostavljamo iza sebe", izjavila je izvršna direktorica MMF-a Kristalina Georgieva u nedjeljnom jutarnjem informativnom programu CBS-a "Face the Nation". "Zašto? Zato što tri velike ekonomije - SAD, EU i Kina - sve usporavaju istovremeno", rekla je. U listopadu je MMF smanjio izglede za globalni gospodarski rast u 2023., odražavajući kontinuirani otpor zbog rata u Ukrajini, kao i inflacijske pritiske i visoke kamatne stope koje su proizvele središnje banke poput američkih Federalnih rezervi SAD s ciljem da umanje pritisak na cijene.

Od tada, Kina je ukinula svoju politiku nultog covida-19 i krenula u kaotično ponovno otvaranje svoje ekonomije, iako su tamošnji potrošači i dalje oprezni jer broj slučajeva koronavirusa raste.

"Prvi put u 40 godina, rast Kine 2022. će vjerovatno biti na nivou ili ispod globalnog rasta", rekla je Georgieva.


TRT Balkan