Josep Borrell je ukazao na "geopolitičku nestabilnost" u afričkom regionu.        Foto: AA

Ministri vanjskih poslova Evropske unije uskoro će održati sastanak u glavnom ukrajinskom gradu Kijevu, izjavio je u utorak visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku Josep Borrell.

"U Ukrajini je neposredni prioritet mir, ali pravedan mir", rekao je Borrell novinarima na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u New Yorku, nakon neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova EU.

Kritikovao je ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog direktnog napada na zalihe hrane, rekavši: "Sazvat ćemo sastanak ministara vanjskih poslova u Kijevu uskoro."

Borrell je također komentirao situaciju u Sahelu, gdje je Evropska unija pristala da preispita svoju strategiju, pristup i politiku.

Ukazao je na "geopolitičku nestabilnost" u afričkom regionu i naglasio: "Mi smo direktno pogođeni događajima u Sahelu kao susjedi, kao partneri. To je i razlog zašto su migracije i sigurnost ključni elementi."

Borrell je ponovio da afrički problemi zahtijevaju afrička rješenja i da je Evropska unija "spremna dalje podržavati Afričku uniju i Ekonomsku zajednicu zapadnoafričkih država".

Još jednom je izrazio podršku EU predsjedniku Nigera Mohamedu Bazoumu, kojeg je vojna administracija smijenila 26. jula ove godine.

TRT Balkan / agencije