Ovo će biti prvi susret licem u lice između Austina i kineskog ministra, koji je na tu funkciju imenovan u decembru prošle godine.    Foto: Reuters Archive

Američki ministar odbrane Lloyd Austin prvi put će se sastati licem u lice sa svojim kineskim kolegom Dong Junom u Singapuru sljedeće sedmice.

Iz američkog Ministarstva odbrane (Pentagon) navedeno je da će se Austin sastati licem u lice sa Dongom na marginama Shangri-La dijaloga, međunarodnog odbrambenog foruma koji će se održati u Singapuru od 31. maja do 2. juna.

Ovo će biti prvi susret licem u lice između Austina i kineskog ministra, koji je na tu funkciju imenovan u decembru prošle godine.

Iako u saopćenju Pentagona nisu date informacije o mogućem sadržaju sastanka, Austinova posjete Singapuru, a potom i Kambodži je "nastavak napora Sjedinjenih Američkih Država da razviju odnose sa svojim saveznicima i partnerima u indo-pacifičkoj regiji u skladu sa sa zajedničkom regionalnom vizijom zasnovanom na miru, stabilnosti i odvraćanju".

Austin i Dong su se prvi put sastali prošlog mjeseca putem video konferencije, nakon što su se američki predsjednik Joe Biden i kineski predsjednik Xi Jinping dogovorili da ponovo uspostave vojnu komunikaciju između dvije zemlje tokom njihovog sastanka u San Francisku u novembru 2023.

Austin se posljednji put sastao sa tadašnjim kineskim ministrom odbrane Vey Fınghijem tokom Shangri-La dijaloga 2022. godine.

Peking je odbio zahtjev američkog ministra da se sastane sa svojim tadašnjim kolegom Li Shangfuom na Shangri-La dijalogu 2023. godine.

Admiral Dong Jun, koji je bio komandant mornarice, imenovan je 23. decembra 2023. godine, zamijenivši bivšeg ministra odbrane Li Shangfua.

TRT Balkan / agencije