Uoči Međunarodnog dana žena, Ministarstvo zdravlja Palestine u Gazi saopćilo je da je izraelska vojska ubila skoro 9.000 palestinskih žena.       Foto: Reuters

Uoči Međunarodnog dana žena, Ministarstvo zdravlja Palestine u Gazi saopćilo je da je izraelska vojska ubila skoro 9.000 palestinskih žena tokom razornih napada na enklavu.

"Šutnja međunarodne zajednice doprinijela je genocidu nad palestinskim ženama", rekao je glasnogovornik Ministarstva zdravlja Ashraf al-Qudra u saopćenju.

Dodao je da oko 60.000 trudnica u Gazi pati od pothranjenosti, dehidracije i nedostatka odgovarajuće zdravstvene zaštite.

Al-Qudra je kazao da palestinske žene, posebno u Gazi, doživljavaju najgoru humanitarnu katastrofu ubijanja, raseljavanja, hapšenja, pobačaja, epidemije i smrti od gladi kao rezultat izraelske agresije.

Pozvao je Ujedinjene nacije (UN) da rade na "hitnom zaustavljanju izraelske agresije i genocida", a također je pozvao međunarodne organizacije za prava žena da intenziviraju napore za okončanje izraelske agresije na Gazu.

TRT Balkan / agencije