Kineski državni savjetnik i ministar nacionalne odbrane Li obratio se na trećem Kinesko-afričkom forumu za mir i sigurnost.    Foto: AA

"Saradnja Kine s Afrikom može omogućiti više stabilnosti u svijetu", rekao je kineski šef odbrane Li Shangfu, dodajući da će zvanični Peking povećati vojnu saradnju sa državama u tom regionu.

Kineski državni savjetnik i ministar nacionalne odbrane Li obratio se na trećem Kinesko-afričkom forumu za mir i sigurnost.

"U budućnosti, Kina će unaprijediti vojnu saradnju s Afrikom na različitim poljima, uključujući zajedničke vježbe, očuvanje mira, vojno obrazovanje, kao i profesionalnu obuku kako bi turbulentnom svijetu donijeli više sigurnosti, stabilnosti i pozitivne energije", rekao je Li.

Podsjetio je da je Kina najveća zemlja u razvoju, a Afrika je kontinent sa najviše država u razvoju.

"Kina je spremna da čvrsto stane uz afrički narod u implementaciji Globalne sigurnosne inicijative i jačanju kinesko-afričke zajednice sa zajedničkom budućnošću“, kazao je Li.

Šestodnevni forum održava se u kineskoj prijestolnici Pekingu i biće završen u subotu.

Forumu prisustvuju predstavnici iz oko 50 država i regionalnih organizacija iz Afrike, saopštilo je Ministarstvo odbrane Kine.

TRT Balkan / agencije