Četiri muškarca i tri žene, nisu mogle izbjeći Nacionalnu gardu i ostali su zarobljeni između žičanih ograda podignutih oko podnožja mosta na američkoj strani.     Foto: Reuters

Neregularni migranti, koji su izazvali krizu vlasti između američke savezne vlade i administracije Teksasa, pokušavali su tokom noći preći granicu kako bi izbjegli da ih uhvati Nacionalna garda Teksasa.

Neki neregularni migranti, koji zbog Nacionalne garde Teksasa nisu mogli proći kroz područje Shelby Parka u gradu Eagle Pass, pokušali su noću ući na teritoriju Sjedinjenih Američkih Država (SAD) sa punktova na periferiji grada.

Ekipa Anadolu snimila je dronom grupu od sedam ljudi koji su prešli graničnu rijeku Rio Grande iz mračnog područja ispod željezničkog mosta između Meksika i Eagle Passa i naišli na državne snage sigurnosti.

Četiri muškarca i tri žene, nisu mogle izbjeći Nacionalnu gardu i ostali su zarobljeni između žičanih ograda podignutih oko podnožja mosta na američkoj strani.

S druge strane, u pograničnoj regiji El Paso u Teksasu, u blizini države Novi Meksiko, viđeni su neregularni migranti kako bez problema prelaze granicu i predaju se američkim federalnim snagama.

Na slikama koje je snimio tim Anadolu vidljivo je da su tražioce azila koji su prešli u SAD sa meksičke teritorije Ciudad Juarez, koja se nalazi nasuprot El Pasa, dočekale i primile federalne granične snage.

Guverner Teksasa Greg Abbott optužio je Bidenovu administraciju da nije poduzela dovoljne mjere opreza u pogledu sigurnosti granice i naredio je postavljanje oko četiri kilometra bodljikave žice u graničnom području u Eagle Passu, gradu koji neregularni migranti preferiraju da pređu u SAD.

Bidenova administracija je također navela da je sigurnost granica u nadležnosti savezne vlade i zatražila od Vrhovnog suda SAD-a da ukloni bodljikave žice.

Vrhovni sud je donio odluku da se uklone bodljikave žice duž rijeke Rio Grande na meksičkoj granici, ali je spor s Bidenovom administracijom eskalirao nakon što je guverner Teksasa Abbot najavio da se neće pridržavati ove odluke.

Uprkos sudskom nalogu, Nacionalna garda Teksasa 23. januara nije dozvolila američkoj graničnoj patroli da radi svoj posao i nastavila je da postavlja bodljikavu žicu, a guverneri 25 republikanskih država objavili su da su u zajedničkom saopćenju stali uz Teksas.

U studiji koju je objavila nevladina organizacija American Immigrant Council u julu 2022. godine, navodi se da je Teksas od 2019. druga država s najviše migranata u SAD-u nakon Kalifornije.

TRT Balkan / agencije