Većina okupljenih migranata ispred hotela provela je noć na odjeći koju su položili na trotoar, a neki od njih spavali su u improviziranim šatorima.     Foto: AA

Migranti su se suočili s velikim problemom u New Yorku nakon što je gradska uprava ograničila dužinu njihovog boravka u skloništima za odrasle.

Hotel Roosevelt, jedno od mjesta koje je New York City dodijelio za migrante koji dolaze sa granice, posebno za porodice s djecom, pun je.

Većina okupljenih migranata ispred hotela provela je noć na odjeći koju su položili na trotoar, a neki od njih spavali su u improviziranim šatorima.

Iz Ureda gradonačelnika New Yorka navedeno je da trenutno u skloništima koje je obezbijedio Grad boravi oko 58.000 migranata, dok i dalje svakodnevno pristižu.

"Od prošlog proljeća, više od 93.000 tražilaca azila ušlo je u naš sistem prijema, činimo sve da pružimo utočište grupama koje su prioritet, a to su porodice s djecom. Međutim, sada više nemamo prostora", saopćeno je.

Gradonačelnik New Yorka Eric Adams najavio je 20. jula da će odrasli migranti dobiti 60 dana da nađu smještaj i napuste skloništa koja su im pružena.

Adams je naveo da je donesena odluka da se porodicama s djecom naprave mjesta u prihvatilištima.

Poručio je da je situacija u gradu neodrživa.

Grad će migrantima na meksičkoj granici dijeliti informacije i informisati ih da nema garancije za smještaj u New Yorku.

"Kada se odlučujete za SAD, molimo vas da razmislite o drugom gradu", navedeno je u brošuri.

TRT Balkan / agencije