S obzirom na to da Facebook i Instagram imaju svoja evropska sjedišta u Irskoj, DPC ima vodeću ulogu u usklađenosti sa zakonima EU o ličnim podacima.        Foto: Reuters

Kompanija Meta kažnjena je s 390 miliona eura zbog kršenja pravila EU o ličnim podacima, saopštila je Irska komisija za zaštitu podataka (DPC), navodeći da je Meta na nezakonit način tražila dozvolu da koristi lične podatke za reklame na Facebooku i Instagramu.

S obzirom na to da Facebook i Instagram imaju svoja evropska sjedišta u Irskoj, DPC ima vodeću ulogu u usklađenosti sa zakonima EU o ličnim podacima.

Kompanija Meta, koja posjeduje platforme Facebook i Instagram, ima tri mjeseca da promijeni način na koji dobija i koristi podatke za ciljane oglase, prenosi BBC.

Iz sjedišta kompanije je stigla reakcija u kojoj se kaže da su u Meti "razočarani" i namjeravaju da ulože žalbu, ističući da odluka DPC ne sprečava personalizovano oglašavanje na platformama.

Evropski regulator je saopštio da Facebook i Instagram ne mogu primorati svoje korisnike na pristanak pod prijetnjom isključenja s platformi.

Organizacije koje se bave zaštitom privatnosti ocjenjuju da je ova odluka velika pobjeda jer će Meta morati pružiti korisnicima pravi izbor o tome kako će se njihovi lični podaci koristiti za ciljano online-reklamiranje.

Tanjug