Francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemački kancelar Olaf Scholz i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski susreli su se u srijedu navečer uoči samita EU.          Foto: Reuters

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemački kancelar Olaf Scholz i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski susreli su se u srijedu navečer uoči samita EU.

Desničarska liderka Italije rekla je da je večera u Parizu "neprimjerena" i pojačala je svoje kritike u petak, kad je poručila da je "ključno da blok s 27 članica pokaže jedinstveno lice pred krizom."

"Ono što bi bilo ispravno je fotografija Zelenskog s 27 lidera zemalja članica EU. Sastanak u Parizu kao uvod u to jedinstvo bio je politička greška", rekla je Meloni na kraju samita, sugerirajući da bi Macronova inicijativa mogla potkopati podršku Kijevu iz zemalja Evropske unije.

Ispitivanja javnog mnijenja u Italiji redovno su pokazivala tek mlaku podršku Ukrajini.
Nedavno istraživanje pokazalo je da samo 30 posto Italijana podržava slanje oružja ili sistema protuvazdušne odbrane Kijevu u odnosu na njih 63 posto u Velikoj Britaniji, 52 posto u Francuskoj i 48 posto u Njemačkoj.

FENA