Sama riječ "čokolada" dolazi iz španskog jezika i potiče od astečke riječi xocolatl, što znači "gorka voda".      Foto: Reuters

Crna, bijela, s lješnjacima, sa suhim grožđem, s mlijekom ili s karamelom.
Na svijetu postoje hiljade vrsta čokolade, ali gotovo sve su podjednako ukusne i gotovo svi vole čokoladu.

Ako razmišljate hoćete li danas pojesti čokoladu, koliko kockica i kako će to utjecati na vaše zdravlje − danas slobodno pojedite malo, bez grižnje savjesti.
Iako već postoji nekoliko dana posvećenih čokoladi, 13. septembar se i dalje obilježava kao Međunarodni dan čokolade.

Nacionalna asocijacija konditora navodi da se 13. septembar obilježava kao Međunarodni dan čokolade, koji se poklapa s rođendanom Miltona S. Hersheya, osnivača kompanije Hershey Chocolate Company.

Osnova čokolade je, naravno, zrno kakaa, koji je osnovni sastojak za proizvodnju ove delicije.

Sama riječ "čokolada" dolazi iz španskog jezika i potiče od astečke riječi xocolatl, što znači "gorka voda".

Asteci su tucali zrna kakaa i pili ih bez dodavanja šećera, smatrajući da je to grah bogova, pa su ga nazvali "hrana bogova".

Historija čokolade i njenog pravljenja od zrna kakaa može se pratiti do drevnih Maja, i još ranije, do starih Olmeka u južnom Meksiku.

Riječ "čokolada" može dočarati slike nečega slatkog, ali tokom većeg dijela svoje historije, čokolada je bila gorko piće, ne slatko.

Postoje oprečne priče o tome kada je čokolada stigla u Evropu, iako je najvjerovatnije najprije stigla na evropsko tlo u Španiji. Jedna priča kaže da je Kristofor Kolumbo otkrio zrna kakaa nakon što je presreo trgovački brod na putovanju za Ameriku i donio ih u Španiju 1502. godine.

Druga priča kaže da je Hernando Cortes donio zrno kakaa u Španiju. Čokoladni napitak koji je uključivao šećer odmah je postao popularan. Riječ "čokolada" prvi put se pojavila u pisanim dokumentima u Engleskoj 1604. godine.

Čokolada je postala popularna u Evropi i Sjedinjenim Državama i ubrzo je poprimila oblik i okus koji je poznat danas.

Čokolada se pravi od plodova kakao drveća, koje potječe iz Centralne i Južne Amerike. Plodovi se nazivaju mahune i svaka mahuna sadrži blizu 40 zrna kakaa. Zrna se suše i prže kako bi se dobila kakao zrna.

Najveći proizvođači i izvoznici kakaa i čokolade

Godišnja trgovina čokoladom u svijetu iznosi 28,6 milijardi dolara. Između 2019. i 2020. godine izvoz čokolade smanjen je za 1,97%, sa 29,2 milijarde dolara na 28,6 milijardi dolara. Trgovina čokoladom predstavlja 0,17% ukupne svjetske trgovine. Najveći proizvođači kakaa na svijetu su Obala Slonovače, Gana i Ekvador, a najveći izvoznici čokolade u svijetu su Njemačka, Belgija, Italija i Poljska.

Njemačka je 2020. godine izvezla čokoladu u vrijednosti 4,98 milijardi dolara, Belgija 2,7 milijardi dolara, Italija 2,11 milijardi dolara i Poljska 2,03 milijarde dolara.

U 2020. godini, najveći uvoznici čokolade bili su Sjedinjene Američke Države s 2,9 milijardi dolara, Ujedinjeno Kraljevstvo s 2,31 milijardi dolara, Njemačka s 2,24 milijarde dolara, Francuska s 2,2 milijarde dolara i Nizozemska s 1,38 milijardi dolara.

TRT Balkan