Ovo je najsnažniji zemljotres koji je pogodio ovu sjevernoafričku zemlju u posljednjih sto godina, saopštio je Nacionalni institut za geofiziku Maroka.     Foto: AA

Marokanka iz sela u provinciji Chichaoua, u blizini Marakeša, izgubila je muža i četvero djece u zemljotresu koji je u petak pogodio Maroko.

"Moj muž i četvoro djece poginuli su u razornom zemljotresu. Ostala sam sama bez ičega", rekla je ožalošćena majka za marokanski Channel 1.

Najmanje 2.012 osoba je poginulo, a 2.059 je povrijeđeno u snažnom zemljotresu koji je pogodio Maroko, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Među povrijeđenima su 1.404 osobe u kritičnom stanju.

Smrtni slučajevi u zemljotresu zabilježeni su u više regiona, uključujući provincije Al Hauz i Marakeš, kao i gradove Ouarzazate, Azilal, Chichaoua i Taroudant.

Ovo je najsnažniji zemljotres koji je pogodio ovu sjevernoafričku zemlju u posljednjih sto godina, saopštio je Nacionalni institut za geofiziku Maroka.

Geološki zavod Sjedinjenih Američkih Država (USGS) saopštio je da je epicentar potresa, koji se desio nešto poslije 23 sata po lokalnom vremenu, bio 75 kilometara jugoistočno od Marakeša, na dubini od 18,5 kilometara.

Zemljotres se osjetio i u susjednom Alžiru i Mauritaniji.

TRT Balkan / agencije