Gotovo 11.000 Izraelaca posjetilo je Maldive prošle godine, što je 0,6% ukupnog broja turističkih dolazaka.            Foto: Reuters

Vlada Maldiva donijela je odluku da zabrani Izraelcima pristup arhipelagu u Indijskom okeanu, poznatom po veoma luksuznim odmaralištima, dok se bijes javnosti u toj većinski muslimanskoj zemlji povećava zbog rata Tel Aviva protiv Gaze.

Iz ureda predsjednika 2. juna saopćeno je da su odlučili promijeniti zakone kako bi spriječili vlasnike izraelskih pasoša da uđu u zemlju i da će osnovati pododbor koji će nadgledati proces.

Navedeno je da će predsjednik Mohamed Muizzu imenovati specijalnog izaslanika koji će procijeniti potrebe Palestinaca i pokrenuti kampanju prikupljanja sredstava pod nazivom "Građani Maldiva u solidarnosti s Palestinom".

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Izraela Oren Marmorstein u odgovoru na tu odluku je rekao kako Ministarstvo vanjskih poslova preporučuje Izraelcima da izbjegavaju bilo kakva putovanja na Maldive, uključujući i ona sa stranim pasošima, a da oni koji su trenutno tamo razmisle o napuštanju te zemlje.

Gotovo 11.000 Izraelaca posjetilo je Maldive prošle godine, što je 0,6% ukupnog broja turističkih dolazaka.

TRT Balkan / agencije