Posljednjih godina došlo je do napetosti između Vlade Mađarske i rukovodstva EU-a zbog “opadanja demokratskih principa u zemlji“.            Foto: AA

Mađarska je u ponedjeljak preuzela od Belgije rotirajuće predsjedavanje Evropskom unijom na šest mjeseci.

Mađarska je preuzela predsjedavanje pod geslom "Učinimo Evropu ponovo velikom", kako bi naglasila "snagu jedinstva i proaktivan pristup globalnim izazovima", saopćilo je mađarsko predsjedništvo na X-u.

Mađarsko predsjedavanje EU-om, predvođeno premijerom Viktorom Orbanom, poklapa se s preoblikovanjem upravljanja EU nakon izbora za Evropski parlament od 6. do 9. juna, na kojima je desnica ostvarila napredak.

Stoga, iako se ne predviđa dinamičan zakonodavni proces, očekuje se da će politička vizija Budimpešte imati veliku težinu.

Posljednjih godina došlo je do napetosti između Vlade Mađarske i rukovodstva EU-a zbog “opadanja demokratskih principa u zemlji“.

Protiv Mađarske se vodi sudski postupak zbog kršenja zakona bloka, te je iz tog razloga blokiran značajan dio iznosa koji bi Budimpešta mogla dobiti iz fondova Evropske unije.

Mađarska će predsjedavajuću funkciju predati Poljskoj 1. januara naredne godine, pošto države članice mijenjaju predsjedavanje svakih šest mjeseci.

TRT Balkan / agencije