"Wall Street Journal" objavio je da je Macron rekao da "ne vidi svoj napor da razvije evropsku odbranu kao alternativu NATO-u".    Foto: Reuters

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da bi evropske zemlje trebale biti odlučnije u NATO savezu i smanjiti svoje oslanjanje na SAD, objavili su mediji u srijedu.

"Wall Street Journal" objavio je da je Macron, obraćajući se novinarima u francuskom predsjedničkom avionu po povratku sa međunarodnog samita u Amanu u Jordanu, rekao da "ne vidi svoj napor da razvije evropsku odbranu kao alternativu NATO-u".

On je rekao da bi jača Evropa omogućila kontinentu da postane autonomniji unutar vojnog saveza, djelujući unutar NATO-a, sa NATO-om, ali da ne zavisi od NATO-a.

"Savez nije nešto o čemu treba da zavisim. To je nešto što treba da odaberem, nešto sa čime radim", rekao je Macron i dodao da je potrebno ponovo razmisliti o strateškoj autonomiji.

Prema njegovim riječima, Evropa treba da stekne veću autonomiju u pogledu tehnologije i odbrambenih sposobnosti, uključujući i od SAD-a.

Njegove izjave uslijedile su nakon sastanka ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog s američkim predsjednikom Joeom Bidenom u Washingtonu i obraćanja Kongresu u srijedu. Ranije je Biden najavio paket vojne pomoći Ukrajini od 1,85 milijardi dolara.

TRT Balkan / agencije