Lideri su pozvali na "potpunu, blagovremenu i efikasnu" implementaciju sporazuma kako bi se osigurale "trenutne i nesmetane" isporuke žitarica, prehrambenih proizvoda i đubriva iz Rusije i Ukrajine.     Foro: AA

Lideri G20 koji su se okupili na samitu u indijskoj prijestolnici New Delhi u zajedničkoj deklaraciji naveli su da cijene napore Turkiye oko sporazuma o crnomorskom žitu.

"Cijenimo napore Turkiye i Istanbulske sporazume uz posredovanje UN-a koji se sastoje od Memoranduma o razumijevanju između Ruske Federacije i Sekretarijata Ujedinjenih nacija o promovisanju ruskih prehrambenih proizvoda i đubriva na svjetska tržišta i Inicijative za siguran transport žitarica i namirnice iz ukrajinskih luka (Crnomorska inicijativa)", navodi se u deklaraciji iz Nju Delhija.

Lideri su pozvali na "potpunu, blagovremenu i efikasnu" implementaciju sporazuma kako bi se osigurale "trenutne i nesmetane" isporuke žitarica, prehrambenih proizvoda i đubriva iz Rusije i Ukrajine.

"Ovo je neophodno kako bi se zadovoljila potražnja u zemljama u razvoju i najmanje razvijenim zemljama, posebno u Africi", dodaje se.

Lideri G20, izuzev ruskog predsjednika Vladimira Putina i kineskog predsjednika Xi Jinpinga, okupili su se na dvodnevnom samitu kako bi razmijenili mišljenja o trgovini, klimi i drugim globalnim problemima.

Rusija je 17. jula suspendovala učešće u crnomorskom dogovoru o žitu, postignutom uz posredovanje Turkiye i UN-a, kako bi se nastavio izvoz žitarica iz tri ukrajinske crnomorske luke koji je bio obustavljen nakon rata u Ukrajini, koji je počeo u februaru 2022.

Moskva se žalila da Zapad nije ispunio svoje obaveze u vezi s ruskim izvozom žitarica da postoje ograničenja u plaćanju, logistici i osiguranju pošiljki žitarica i đubriva te da se ne isporučuje dovoljno ukrajinskog žita u zemlje u potrebi.

Turkiye navodi da bi sporazum trebao biti nastavljen rješavanjem brojnih nedostataka koji su identifikovani te da ne postoji alternativa sporazumu potpisanom u julu 2022.

TRT Balkan / agencije