"Ministri energetike EU-a će se okupiti 25. oktobra kako bi razgovarali o mjerama i ograničenju cijena", rekla je Leyen.     Foto: Reuters

Lideri Evropske unije (EU) nisu uspjeli postići dogovor o postavljanju gornje granice cijene prirodnog gasa nakon debate koja je završena u ranim jutarnjim satima u petak, ali su odlučili da sprovedu studije da bi utvrdili moguće posljedice utvrđivanja maksimalne cijene.

"Sada imamo veoma dobru i čvrstu mapu puta da nastavimo da radimo na temi cijena energije. Lideri su dali strateške smjernice koje smo željeli za prijedlog koji smo stavili na sto u utorak", rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen novinarima na kraju prvog dana samita lidera EU-a u Briselu.

Ograničenje cijene uvoznog prirodnog gasa traži 15 članica EU-a, među kojima su Francuska, Italija, Španija i Belgija, ali Njemačka, Holandija, Danska i druge zemlje ne podržavaju ovu ideju.
Zemlje koje se protive ograničenju cijena smatraju da bi to ugrozilo sigurnost snabdijevanja energijom, posebno u zimskim mjesecima.

"Ministri energetike EU-a će se okupiti 25. oktobra kako bi razgovarali o mjerama i ograničenju cijena", rekla je Leyen.

Dodala je da će se na sastanku koji će trajati dva dana intenzivno razgovarati o brojnim temama, među kojima je i zajednička kupovina gasa.

"Lideri su veoma podržali ideju da se dozvoli kompanijama za zajedničku kupovinu da formiraju konzorcijume da bi udružili snage i povećali zajedničku tržišnu snagu za potražnju gasa", rekla je ona.

Istakla je da su lideri procijenili i evropsku referentnu vrijednost za cijene plina, nazvanu Title Transfer Facility (TTF), navodeći da se tržište mijenja i dolazi sve više tečnog prirodnog gasa (LNG).

"TTF više ne odražava stvarnu tržišnu situaciju i zato će Komisija razviti novi komplementarni indeks koji bi bolje odražavao situaciju cijena LNG-a", rekla je Von der Leyen dodajući da će Komisija preduzeti privremene mjere u tom procesu dok se ne razvije indeks cijena LNG-a.

Novi mehanizam na tržištu gasa

Prema njenim riječima, Komisija će uspostaviti mehanizam za korekciju tržišta da bi ograničila prekomjerna povećanja cijena gasa, a radiće sa ministrima energetike na pripremi zakonskog prijedloga za aktiviranje ovog mehanizma.

"Lideri su razgovarali i o potencijalnom mehanizamu za ograničavanje uticaja visokih cijena gasa na cijenu električne energije", dodala je Ursula von der Leyen.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel rekao je da su lideri postigli dogovor o paketu mjera u energetici, što je važan korak.

Završna deklaracija

"Evropska unija će ostati ujedinjena da bi zaštitila svoje građane i preduzeća i preduzela hitne mjere protiv ruske upotrebe energije kao oružja", navela je Evropska komisija u završnoj deklaraciji koja je djelimično objavljena nakon sastanka.

Dodaje se da su se lideri složili o smanjenju potražnje u cijeloj EU, osiguranju bezbjednosti snabdijevanja, snižavanju cijena energije za domaćinstva i preduzeća i zaštiti integriteta jedinstvenog tržišta.

Od Evropske komisije je zatraženo da završi poslove vezane za zajedničku kupovinu gasa, punjenje rezervoara i ubrzanje pregovora sa pouzdanim partnerima, te da brzo pripremi konkretne prijedloge.

Zatražen je i rad na mogućnostima za ograničenja cijene gasa i uspostavljanju privremenog okvira za ograničavanje cijene gasa u proizvodnji električne energije.

TRT Balkan / agencije