Šefovi institucija Evropske unije (EU) poslali su poruke solidarnosti i saučešća nakon zemljotresa jačine sedam stepeni Rihterove skale koji je pogodio Maroko.     Foto: Reuters

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen na društvenim mrežama objavila je poruku podrške.

"Svim srcem stojim uz narod Maroka koji je pogođen strašnim zemljotresom koji je sinoć odnio stotine života. Moje misli su s porodicama žrtava, povrijeđenima, kojima želim brz oporavak, i svima koji pružaju pomoć pogođenim ljudima", rekla je.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel također je poslao poruku solidarnosti narodu Maroka.

"Moje misli su sa svim ljudima koji su pogođeni ovom tragedijom i spasiocima koji učestvuju u akcijama potrage. EU je spremna podržati Maroko u ovim teškim trenucima", kazao je Michel.

Visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell istakao je da je EU spremna pružiti Maroku potrebnu pomoć.

"Moje misli su s narodom Maroka koji je pogođen strašnim zemljotresom", kazao je Borrell.

Najmanje 632 osobe su poginule, a 392 su povrijeđene u snažnom zemljotresu koji je pogodio Maroko, saopštilo je u subotu Ministarstvo unutrašnjih poslova zemlje.

Smrtni slučajevi u zemljotresu magnitude sedam zabilježeni su u više regiona, uključujući provincije Al Hauz i Marakeš, kao i gradove Ouarzazate, Azilal, Chichaoua i Taroudant.

Ovo je najsnažniji zemljotres koji je pogodio ovu sjevernoafričku zemlju u posljednjih sto godina, saopštio je Nacionalni institut za geofiziku Maroka.

Geološki zavod Sjedinjenih Američkih Država (USGS) saopštio je da je epicentar potresa, koji se desio nešto poslije 23 sata po lokalnom vremenu, bio 75 kilometara jugoistočno od Marakeša, na dubini od 18,5 kilometara.

Zemljotres se također osjetio i u susjednom Alžiru i Mauritaniji.

TRT Balkan / agencije