Lider Hamasa sa zvaničnicima Katara, Egipta i Turkiye o primirju u Gazi

Lider Hamasa sa zvaničnicima Katara, Egipta i Turkiye o primirju u Gazi

Posrednici mjesecima bezuspješno pokušavaju postići dogovor o primirju.
Posrednici su dostavili odgovor Hamasa na prijedlog koji bi uključivao oslobađanje talaca u Gazi i prekid vatre na toj teritoriji.           Foto: AA

Šef Hamasa Ismail Haniyeh vodio je razgovore s katarskim, egipatskim i turskim zvaničnicima o razvoju događaja u vezi s prekidom vatre u Gazi, gdje Izrael nastavlja vazdušne i kopnene napade gotovo devet mjeseci.

U saopštenju Hamasa navodi se da je Haniyeh održavao "komunikaciju s posrednicima u Kataru i Egiptu u vezi s idejama o kojima se razgovara za postizanje sporazuma koji bi stavio tačku na brutalnu agresiju s kojom se suočavaju nepokolebljivi ljudi u Pojasu Gaze".

Haniyeh je takođe razgovarao "sa zvaničnicima u Turkiye u vezi s nedavnim razvojem događaja", navodi se saopštenju, dodajući da se grupa "pozitivno angažirala".

Izrael je ubio gotovo 38.000 Palestinaca, uglavnom žena i djece, od prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra 2023.

Posrednici su dostavili odgovor Hamasa na prijedlog koji bi uključivao oslobađanje talaca u Gazi i prekid vatre na toj teritoriji.

Kancelarija izraelskog premijera Benjamina Netanyahua objavila je da ga Izrael procjenjuje i prenijeće odgovor posrednicima.

Egipat, Katar i Sjedinjene Američke Države mjesecima pokušavaju dogovoriti primirje i oslobađanje 120 preostalih talaca u Gazi, ali bezuspješno.

Iz Hamasa navode da svaki dogovor mora okončati rat i dovesti do potpunog povlačenja Izraela iz Gaze. Izrael, međutim, tvrdi da će prihvatiti samo privremene pauze u borbama i da želi okončati upravu Hamasa.

Američki predsjednik Joe Biden najavio je u maju plan primirja u tri faze, koji uključuje postepeno oslobađanje izraelskih talaca u Gazi i povlačenje izraelskih snaga. Predviđeno je i oslobađanje palestinskih zatvorenika i rekonstrukcija Gaze.​​​​​​

TRT Balkan / agencije