Premijer Vlade nacionalnog jedinstva Abdulhamid Dibeybe proglasio je u utorak u cijeloj zemlji trodnevnu žalost zbog poplava.​     Foto: Reuters 

Abdul Hamid Dbeibeh, šef libijske vlade jedinstva sa sjedištem u Tripoliju, najavio je u utorak izdvajanje 446,4 miliona dolara za Fond za obnovu gradova Benghazi i Derna koji su pogođeni poplavama.

"Dvije milijarde libijskih dinara izdvojeno je za obnovu ugroženih gradova koji su uništeni u poplavama", navodi se na zvaničnoj platformi Hokomitne.

Dbeibeh je dao instrukcije "Agenciji za implementaciju transportnih projekata da sklopi ugovor sa specijalizovanim međunarodnim kompanijama za rekonstrukciju betonskih propusta i održavanje niza mostova u pogođenim područjima na istoku zemlje".

"Mreža puteva i mostova u Derni je potpuno urušena", rekao je Al-Hussein Sweidan, šef odjela za puteve i mostove u vladi sa sjedištem u Tripoliju.

Njegova procjena je da je za obnovu oštećenih puteva i mostova u gradu potrebno više od 67 miliona dolara.

Broj poginulih u poplavama u gradu Derna na istoku Libije porastao je na 5.300, a hiljade ljudi se vodi kao nestalo.

Zvaničnik libijskog Ministarstva unutrašnjih poslova Muhammed Ebulusha potvrdio je da raste broj mrtvih, a da se hiljade vode kao nestale.

Oluja "Daniel", koja je pogodila centralni Mediteran, zahvatila je libijske gradove Benghazi, Bejdu, Merk, Suse i Derna.

Vlasti u istočnoj Libiji poduzele su niz mjera, uključujući obustavljanje nastave u svim javnim i privatnim obrazovnim institucijama, zatvaranje prodavnica i policijski sat, zbog oluje koja je iza sebe ostavila apokaliptične posljedice.

Premijer Vlade nacionalnog jedinstva Abdulhamid Dibeybe proglasio je u utorak u cijeloj zemlji trodnevnu žalost zbog poplava.​

TRT Balkan / agencije