Lavrov je istakao da predstavnik OSCE-a za slobodu medija samo šuti kada se potiskuju nezapadni mediji.        Foto: Reuters

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u četvrtak da je Organizacija za evropsku saradnju i sigurnost (OSCE) "na ivici provalije".

Govoreći na sastanku Ministarskog vijeća OSCE-a u Skoplju, prijestolnici Sjeverne Makedonije, Lavrov je istakao da je ova organizacija nastala kao platforma za najširu evropsku saradnju i centralni element nedjeljive sigurnosti u Evropi i euroatlantskom regionu.

"Rusija je sa svoje strane uložila sve napore da postigne ove plemenite ciljeve. Nažalost, zapadne političke elite napravile su kratkovidan izbor, ne u korist OSCE-a, već u korist NATO-a", rekao je on.

Zapad je doveo antiruske snage na vlast u Gruziji, Moldaviji i Ukrajini, a zatim ih nahuškao protiv Rusije, tvrdi Lavrov, dodajući da je Moldavija sljedeća žrtva hibridnog ratovanja Zapada i da postaje još jedno uporište antiruske konfrontacije.

Oštro je kritikovao tijela OSCE-a za ljudska prava, rekavši da su ona postala oružje za održavanje dominacije Zapada.

"Posmatrači OSCE-a prate izbore u istočnoj Evropi sa već unaprijed pripremljenim zaključcima. Istovremeno, Ured OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) zatvara oči pred brojnim kršenjima ljudskih prava na Zapadu," rekao je.

Istakao je da predstavnik OSCE-a za slobodu medija samo šuti kada se potiskuju nezapadni mediji.

Kako je kazao, "ohrabreni Zapadom, Ukrajina i baltičke države ograničavaju Rusima komunikaciju, čitanje i učenje na njihovom maternjem jeziku, kao i pristup medijima i kulturi na ruskom jeziku".

”Tradicionalno je običaj da obraćanja na našim sastancima završavamo optimistično i pozitivno. Međutim, ovaj put nema posebnih razloga za optimizam. OSCE se pretvara u privjesak NATO-a i Evropske unije (EU). Ova organizacija je, da se razumijemo, na ivici provalije”, rekao je Lavrov.

Na kraju je doveo u pitanje sposobnost OSCE-a da ponovo preuzme ulogu platforme za rješavanje problema regionalne sigurnosti zasnovane na principima ravnopravnosti svih država, napominjući da Rusija, u međuvremenu, pomjera fokus na procese euroazijskih integracija, koji se razvijaju u konstruktivne formate zasnovane na, kako je kazao, pravednom balansu interesa.

TRT Balkan / agencije