Nakon sjednice Vijeća sigurnosti UN-a, Lavrov je razgovarao sa kolegama iz Palestine i Ujedinjenih Arapskih Emirata.     Foto: AA

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov pozvao je UN da posveti više pažnje poštovanju odluka Vijeća sigurnosti, posebno onih koje se odnose na izraelsko-palestinsko rješenje.

“Amerikanci i Evropljani iskorištavaju ukrajinsko pitanje, pokušavaju ucjenjivati i prijetiti zemljama u razvoju, skrećući njihovu pažnju sa problema na Bliskom istoku i u drugim regijama globalnog juga, govoreći da ako pobijede Rusiju, sve će se srediti", rekao je Lavrov na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija o situaciji na Bliskom istoku.

Kazao je i da su kroz ove distrakcije, krize, koje zemlje u razvoju već dugo pokušavaju riješiti, postale žrtve “licemjerja i kolonijalnih instinkta Zapada, koji je opsjednut svojim sebičnim interesima da diktira svoje zahtjeve cijelom svijetu".

S tim u vezi, Lavrov je predstavio Bliskoistočni kvartet - međunarodnu inicijativu za pronalaženje rješenja za izraelsko-palestinski sukob koji čine Rusija, SAD, UN i EU - kao "žrtvu takvih akcija".

Pozvao je UN da posveti više pažnje poštovanju odluka Vijeća sigurnosti, posebno onih koje se odnose na izraelsko-palestinsko rješenje.

"Takođe bismo željeli da generalni sekretar UN-a Antonio Guterres bude proaktivniji u ispunjavanju svojih dužnosti moderatora kvarteta, bez čekanja na dozvolu", istakao je Lavrov.

Lavrov je također pozvao Izraelce i Palestince da zaustave "sve jednostrane akcije koje ugrožavaju mogućnost ostvarivanja dvodržavnog rješenja“.

"S dubokim žaljenjem i zabrinutošću konstatujemo da je palestinsko pitanje i dalje 'izvan' pozitivnih promjena", dodao je ruski ministar vanjskih poslova.

Lavrov je rekao da Rusija pozdravlja pozitivne promjene u regionu, posebno se osvrnuvši na obnavljanje bilateralnih odnosa Irana i Saudijske Arabije uz posredovanje Kine.

Nakon sjednice Vijeća sigurnosti UN-a, Lavrov je razgovarao sa kolegama iz Palestine i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

TRT Balkan / agencije