Peskov je upozorio da će evropske zemlje biti suočene sa gubicima, kaznama i pravnim posljedicama ako nasjednu na trikove Bijele kuće.                   Foto: AA

Sadašnja administracija američkog predsjednika Joea Bidena aktivno vrši pritisak na druge nacije, pozivajući ih da zaplijene rusku imovinu, izjavio je u četvrtak portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Komentarišući medijske izvještaje u kojima se tvrdi da je administracija Joea Bidena podržala izmjene i dopune zakona koji su napravljeni kako bi zapljena ruskog zamrznutog novca bila legalna, Peskov je rekao da je to jedan od načina da podstaknu relevantne promjene u Evropi.

"Oni (Bidenova administracija, op.a.) uglavnom pokušavaju da izvrše pritisak na Evropljane. Ovo je vrlo paradoksalna situacija, jer je glavni dio naše imovine u Evropi, a ne u Americi. I, kao i uvijek, Amerikanci žele da ohrabre Evropljane da preduzmu nezakonite radnje", rekao je Peskov za rusku državnu novinsku agenciju RIA.

Peskov je upozorio da će evropske zemlje biti suočene sa gubicima, kaznama i pravnim posljedicama ako nasjednu na trikove Bijele kuće.

Nakon početka ruske "specijalne vojne operacije" u Ukrajini u februaru 2022. godine, Evropska unija (EU) i zemlje G-7 zamrznule su skoro polovinu ruskih deviznih rezervi u vrijednosti od preko 300 milijardi eura.

Oko 200 milijardi eura nalazi se u EU, uglavnom na računima "Euroclear Belgium", jednog od najvećih svjetskih sistema poravnanja i kliringa. Krajem oktobra međunarodna kompanija je objavila da je u prvih devet mjeseci 2023. godine zaradila oko 3 milijarde eura od kamata na ulaganje ruskih sredstava.

TRT Balkan / agencije