Peskov je rekao da oni vjeruju da je ukupni nivo napetosti u regionu "veoma alarmantan" i da je "sada vrijeme da se preduzmu koraci za deeskalaciju napetosti".     Foto: Reuters Archive

Kremlj je u utorak rekao da ne pozdravlja "bilo kakve akcije" koje će destabilizirati Bliski istok, jer je Washington obećao da će "odgovoriti" na napad dronom u blizini sirijsko-jordanske granice u kojem su ubijena tri američka vojnika.

"Ne pozdravljamo bilo kakve akcije koje vode destabilizaciji situacije u regionu, koje dovode do eskalacije tenzija, posebno u kontekstu ionako prevelikog konfliktnog potencijala koji uočavamo u regionu", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima u Moskvi.

Naveo je da Rusija, naprotiv, pozdravlja akcije za deeskalaciju situacije.

Peskov je rekao da oni vjeruju da je ukupni nivo napetosti u regionu "veoma alarmantan" i da je "sada vrijeme da se preduzmu koraci za deeskalaciju napetosti".

"To je jedino što nam može pomoći da spriječimo dalje širenje sukoba, posebno na Bliskom istoku, i da barem nekako dođemo do dekonflikta i deeskalacije. Sada je ovo izuzetno važno za nas", dodao je Peskov.

Tri pripadnika američke vojske su ubijena, a mnogi ranjeni tokom napada bespilotnom letjelicom na američke snage stacionirane na sjeveroistoku Jordana tokom vikenda.

Grupa koja sebe naziva Islamski otpor u Iraku preuzela je odgovornost za napad.

Sjedinjene Američke Države smatraju Iran odgovornim jer "finansiraju, obučavaju, podržavaju i opremaju ove milicije" koje djeluju u Iraku i Siriji, rekao je glasnogovornik Pentagona u ponedjeljak, dan nakon što je američki predsjednik Joe Biden kazao da će "odgovoriti" na napad.

TRT Balkan / agencije