Nemački poslanici koji dolaze iz različitih nemačkih partija obilaze nekoliko zemalja u regionu, počev od Albanije, Severne Makedonije, Kosova i Srbije.             Foto: AA

Predsednica Odbora za spoljne poslove i dijasporu Skupštine Kosova Arberesha Hyseni-Kryeziu izjavila je da je tema razgovora sa delegacijom Grupe jugoistočne Evrope nemačkog parlamenta bila bezbednost na Zapadnom Balkanu.

Nakon sastanka kosovskih i nemačkih parlamentara, Hyseni-Kryeziu je u obraćanju medijima naglasila da se razgovaralo o trenutnoj situaciji na Kosovu i da je od nemačkih parlamentaraca još jednom dobijena velika podrška.

"Takođe, ponudili su nam podršku za Berlinski proces, za koji znamo da je dizajniran upravo da utre put ka evropskim integracijama država Zapadnog Balkana. Mi, kao Kosovo, ponosni smo što nikada nismo odustali od ovog procesa i verovali smo da je to jedina alternativa koja vodi našu zemlju ka Evropskoj uniji. I veoma smo srećni što danas čujemo od predstavnika Nemačke da je to i dalje jedina alternativa i da će podržati Republiku Kosovo da kroz ovaj proces ostvari članstvo bili u Partnerstvu za mir, bilo u NATO, bilo u EU“, naglasila je Hyseni-Kryeziu.

Ona je istakla da je delegacija Bundestaga došla sa idejom da se sastane sa što više parlamentaraca iz država Zapadnog Balkana kako bi razgovarali o aktuelnim dešavanjima s ciljem da se obezbedi regulisanje stvaranja stabilnosti i mira za zemlje koje su deo Zapadnog Balkana.

Nemački poslanici koji dolaze iz različitih nemačkih partija obilaze nekoliko zemalja u regionu, počev od Albanije, Severne Makedonije, Kosova i Srbije.

Dan ranije, delegaciju poslanika nemačkog Bundestaga primio je i prvi potpredsednik Vlade Kosova za evropske integracije, razvoj i dijalog Besnik Bislimi sa kojima je razgovarao o temama kao što su postizanje vizne liberalizacije, regionalna saradnja i proces dijaloga, s akcentom na agresiju Srbije u Banjskoj od 24. septembra prošle godine.

TRT Balkan / agencije