Švedska i Finska su u maju formalno podnijele zahtjev za pridruživanje NATO-u.     Foto: Reuters

Senat Sjedinjenih Američkih Država odobrio je u srijedu pristupanje Finske i Švedske NATO-u, do kojeg dolazi nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Senat je glasao s 95 glasova 'za' i 1 'protiv' o podršci ratifikaciji dokumenata o pristupanju dviju zemalja, nadmašivši dvotrećinsku većinu od 67 glasova potrebnih za ratifikaciju.

Senator Josh Hawley bio je jedini republikanac koji se protivio rezoluciji nakon što je nedavno tvrdio da bi prioritet SAD-a trebao biti obuzdavanje Kine, a ne širenje NATO-a.
“Ne možemo ojačati naše odvraćanje na Pacifiku ako šaljemo više snaga i resursa u Evropu da branimo nove saveznike. To je suština”, rekao je Hawley prije glasanja.

Švedska i Finska su u maju formalno podnijele zahtjev za pridruživanje NATO-u, što je odluka potaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine.

Međutim, Turkiye, dugogodišnja članica Alijanse, iznijela je primjedbe na njihove kandidature za članstvo, kritikujući te zemlje zbog tolerisanja, pa čak i podrške terorističkim grupama.

Dvije zemlje su zvanično pozvane da se pridruže NATO-u nakon što je Turkiye ukinula veto na njihovo članstvo nakon potpisivanja trilateralnog memoranduma 28. juna.

TRT Balkan / agencije