Osoba koja je u srijedu razgovarala za AP rekla je da je predsjednikov pravni tim pronašao dodatni povjerljivi materijal na drugoj lokaciji.           Foto: Reuters

To otkriće dolazi nekoliko dana nakon što je advokat predsjednika rekao da su Bidenovi pravnici otkrili "mali broj" povjerljivih dokumenata u njegovom bivšem poslovnom prostoru u Washingtonu.

U ovoj je sedmici Bijela kuća potvrdila da ministarstvo pravde pregleda "mali broj dokumenata s oznakama povjerljivosti" pronađenih u uredu. Bidenovi advokati otkrili su dokumente u uredima Penn Biden centra, a zatim su odmah pozvali Nacionalni arhiv povodom otkrića, saopćila je Bijela kuća.

Biden je tu držao ured nakon što je napustio potpredsjednički položaj 2017., sve do malo prije nego što je pokrenuo svoju demokratsku predsjedničku kampanju 2019. godine.

Osoba koja je u srijedu razgovarala za AP rekla je da je predsjednikov pravni tim pronašao dodatni povjerljivi materijal na drugoj lokaciji.

Osoba nije bila ovlaštena da javno raspravlja o detaljima osjetljive teme, i govorila je pod uvjetom anonimnosti. Osoba nije rekla kada i gdje je materijal pronađen, niti je navela konkretne detalje o stepenu povjerljivosti dokumenata.

Objava da su Bidenovi advokati otkrili dodatne povjerljive dokumente uslijedila je nekoliko sati nakon što je glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre izbjegla pitanja o Bidenovom postupanju s povjerljivim informacijama i upravljanju otkrićem od strane Zapadnog krila.



FENA