Pokret žestoko kritizira Vladu zbog daljeg ulaganja u infrastrukturu fosilnih goriva i ugrožavanja budućnosti čovječanstva.    Foto: Reuters

Njemački klimatski aktivisti održali su danas protest “spore šetnje“ u Berlinu, prekidajući saobraćaj na glavnim gradskim putevima na nekoliko sati.

Pokret “Last Generation“ (Posljednja generacija) je u saopćenju naveo da je odlučio da ne organizira proteste sjedenja ispred institucija, već da izvodi marševe kako bi usporio saobraćaj i tako skrenuo pažnju javnosti na klimatsku krizu.

Demonstranti su nosili transparente koji su ukazivali na neophodnost hitne klimatske akcije i traže da se prekine upotreba uglja, nafte i prirodnog gasa.

“U zastrašujućoj smo trci s vremenom kako bismo mogli spriječiti nadolazeću klimatsku katastrofu“, rekla je glasnogovornica pokreta Lea-Maria Rhein i dodala da je upotrebu fosilnih goriva potrebno okončati najkasnije do 2030. godine.

Pokret “Last Generation“ je u saopćenju naveo da izvodi marševe kako bi usporio saobraćaj i tako skrenuo pažnju javnosti na klimatsku krizu.      Foto: Reuters

Berlinska policija saopćila je da je udaljila demonstrante sa puteva na oko 20 lokacija, i pozvala vozače da ne ulaze u rasprave s demonstrantima.

Posljednjih mjeseci aktivisti “Posljednje generacije“ izazvali su kontroverzu radikalnim protestima i akcijama širom Njemačke. Oni su organizirali akcije sjednja na trgovima i cestama, lijepili ruke za ceste, a nedavno su poprskali farbom znamenitu berlinsku Brandenburšku kapiju kako bi privukli pažnju medija.

Pokret žestoko kritizira Vladu zbog daljeg ulaganja u infrastrukturu fosilnih goriva i ugrožavanja budućnosti čovječanstva.

TRT Balkan / agencije