Ukrajinska strana je "pozdravila odluku Kine da igra aktivnu ulogu u okončanju rata i obnavljanju mira", navodi se.          Foto: Reuters

Kineski izaslanik za euroazijska pitanja Li Hui sastao se s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, saopštio je Peking u četvrtak.

"Dvije strane su razmijenile mišljenja o političkom rješavanju ukrajinske krize i odnosima Kine i Ukrajine”, navodi se u saopštenju kineskog Ministarstva vanjskih poslova.

Li, kojeg je kineski predsjednik Xi Jinping prošlog mjeseca izabrao za specijalnog izaslanika za Ukrajinu, boravio je u dvodnevnoj posjeti Kijevu do srijede.

U saopštenju se navodi da se Li također sastao s drugim ukrajinskim zvaničnicima, uključujući ministra vanjskih poslova Dmitra Kulebu.

On je takođe razgovarao sa zvaničnicima ukrajinskih ministarstava infrastrukture, energetike i odbrane.

Osvrćući se na kineski "stav o političkom rješenju ukrajinske krize", Li je rekao da ne "ne postoji pripravak za rješavanje krize".

"Sve strane treba da počnu od sebe, akumuliraju međusobno povjerenje i stvore uslove za okončanje rata i mirovnih pregovora", rekao je Li ukrajinskim zvaničnicima, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Kina voljna podstaći međunarodnu zajednicu da formira najvećeg zajedničkog imenitelja "za rješavanje ukrajinske krize i uloži vlastite napore da zaustavi rat, da prekine vatru i obnovi mir što je prije moguće."

Ukrajinska strana je "pozdravila odluku Kine da igra aktivnu ulogu u okončanju rata i obnavljanju mira", navodi se.

Imenovanje Lija za specijalnog izaslanika za Ukrajinu uslijedilo je nakon što je Xi obavio prvi telefonski razgovor sa Zelenskim prošlog mjeseca od početka rata u februaru 2022.

Osim Ukrajine, Li će posjetiti Poljsku, Francusku, Njemačku i Rusiju u cilju pronalaženja rješenja za ukrajinsku krizu.

TRT Balkan / agencije