Novoizgrađena svemirska stanica označava početak stalnog boravka Kineza u svemiru.      Foto: AP

Trojica astronauta, zapovjednik Chen Dong i članovi tima Liu Yang i Cai Xuzhe, koji su nadgledali posljednje, ključno razdoblje izgradnje na svemirskoj stanici, koja je dovršena u novembru, rekli su da se osjećaju dobro nakon slijetanja.

Astronauti su sletjeli u mjestu Dongfeng u sjevernokineskoj autonomnoj regiji Unutarnja Mongolija u 20:09 sati po lokalnom vremenu, a osoblje svemirske agencije proglasilo je cijelu misiju, koja je započela 5. juna, "potpunim uspjehom", izvijestla je CCTV, prenosi Reuters.

Nova posada sa tri druga kineska astronauta stigla je u svemirsku stanicu Shenzhou-15.

Sastanak sa novom posadom prije povratka sa misije,      Foto:  AP

Svemirska stanica predstavlja značajnu prekretnicu u kineskom svemirskom programu s posadom dugom tri desetljeća, prvi put odobrenom 1992. godine. Novoizgrađena svemirska stanica označava početak stalnog boravka Kineza u svemiru.

Izgradnja svemirske stanice započela je u aprilu prošle godine lansiranjem prvog i najvećeg od njezina tri modula, Tianhe, koji je bio stambeni prostor za posjete astronauta.

Podsjetimo, Kina je 2011. godine isključena iz Međunarodne svemirske stanice (ISS) jer su Sjedinjene Američke Države zabranile NASA-i partnerstvo s tom državom.

FENA