Tajvan kaže da su borbeni avioni i brodovi Pekinga prešli srednju liniju koja se spušta niz Tajvanski moreuz u sklopu njegovih najnovijih vojnih vježbi.     Foto: TRT World

Kina je opkolila Tajvan nizom vojnih vježbi - sada već drugi dan - koje su osudile Sjedinjene Države i drugi zapadni saveznici.

Tajvan kaže da su borbeni avioni i brodovi Pekinga prešli srednju liniju koja se spušta niz Tajvanski moreuz u sklopu njegovih najnovijih vojnih vježbi, nazivajući Kinu "zlim susjedom".

Kina od četvrtka održava velike vježbe okružujući Tajvan, koji Peking smatra svojom teritorijom, u znak protesta zbog ovosedmične posjete predsjednice američkog Zastupničkog doma Nancy Pelosi toj ostrvskoj državi.

Vježbe uključuju bojno gađanje u vodama i vazdušnom prostoru u blizini samoupravne ostrvske države, sa čak četiri projektila za koje se vjeruje da su letjela iznad glavnog grada Taipeia u neviđenoj eskalaciji tokom vježbi.

"Ova kineska vojna vježba, bez obzira da li je riječ o lansiranju balističkih projektila ili namjernom prelasku srednje linije moreuza, vrlo je provokativan čin", navodi se u priopćenju tajvanskog Ministarstva odbrane u petak.

"...više grupa kineskih ratnih aviona i ratnih brodova izvelo je vježbe oko Tajvanskog moreuza i prešlo srednju liniju moreuza."

Ranije se rijetko dešavalo da vojni avioni i brodovi prelaze srednju liniju, iako su kineski upadi postali češći nakon što je Peking 2020. godine objavio da nezvanična granica više ne postoji.

I došlo je do naglog upada u srednjim linijama tokom ovosedmičnih vježbi.

Prelasci linije su osjetljivi jer je Tajvanski moreuz uzak, samo 130 kilometara na najtanjoj tački, a upadi povećavaju rizik od vojnih nesreća.

Iskazivanje snage

Očekuje se da će se posljednje vježbe nastaviti do nedjelje u podne, a izazvale su ogorčenje Sjedinjenih Država, Japana i Evropske unije, kao i Taipeia.

Kina brani ove vježbe, kao protumjeru zbog suočenosti s provokacijama Sjedinjenih Država i njihovih saveznika na Tajvanu.

Tajvanski premijer Su Tseng-chang pozvao je u petak saveznike da se zalažu za deeskalaciju.

"Nismo očekivali da će ‘zli susjed’ pokazati svoju moć pred našim vratima i svojim vojnim vježbama proizvoljno ugroziti najprometnije vodene puteve na svijetu", rekao je novinarima.

Vojne vježbe opkoljavale su neke od najprometnijih brodskih puteva na svijetu. Aviokompanije su također otkazale letove za Taipei i preusmjerile druge kako bi izbjegle vazdušni prostor u blizini koji je bio zatvoren za civilni saobraćaj tokom kineskih vojnih vježbi.

Peking tek treba zvanično potvrditi jesu li rakete nadletjele ostrvsku državu tokom vježbi, dok je Taipei odbio da potvrdi ili demantuje putanju leta, navodeći zabrinutost obavještajnih službi.

Međutim, japansko Ministarstvo odbrane je saopćilo da, od devet raketa koje je otkrilo, za četiri se "vjeruje da su preletjele glavno ostrvo Tajvana".

Meng Xiangqing, profesor na kineskom Vojnom univerzitetu nacionalne odbrane, rekao je državnoj televiziji CCTV da su vježbe bile najbliže vježbe Narodnooslobodilačke armije ostrvu, njeno prvo opkoljavanje i prvi put da je ona postavila streljanu istočno od Tajvana.

"To je bez presedana", rekla je Bonnie Glaser, stručnjakinja za sigurnost Azije sa sjedištem u Washingtonu, u njemačkom Marshall fondu Sjedinjenih Država, o izjavama da su četiri balističke rakete ispaljene iznad Tajvana.
"Po mom mišljenju, veća prijetnja je to što Kina izvodi probu za blokadu, pokazujući da može blokirati tajvanske luke i aerodrome i spriječiti transport", rekla je Glaser.

TRT World