Kina uputila upozorenje nakon što je Pelosi sletjela na Tajvan

Kina uputila upozorenje nakon što je Pelosi sletjela na Tajvan

Zvanični Peking je objavio da se protivi “snagama za nezavisnost” na ostrvu.
Kineski državni mediji objavili su ranije danas da borbeni avioni Su-35 prelaze Tajvanski tjesnac, ne navodeći svrhu njihova leta.   Foto: Reuters

Kina je uputila ozbiljno upozorenje nakon što je predsjedavajuća Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi sletjela u utorak na Tajvan.

Zvanični Peking je objavio da se protivi “snagama za nezavisnost” na ostrvu.

“Kada predsjedavajuća Zastupničkog doma, kao treća najviša zvaničnica u američkoj administraciji, leti američkim vojnim avionom i dođe u provokativnu posjetu regionu Tajvana, to nikako nije nezvanični postupak“, rekla je Hua Chunying, glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Kine na društvenim mrežama.

Njen komentar je uslijedio nakon što je avion u kojem se nalazila Pelosi sletio u Taipei, gdje ju je dočekao tajvanski ministar vanjskih poslova Joseph Wu.

"Kina se čvrsto protivi separatističkim potezima prema 'nezavisnosti Tajvana' i miješanju vanjskih snaga, i ne dozvoljava nikakav prostor snagama 'tajvanske nezavisnosti' u bilo kojem obliku", kazala je Hua.

Uprkos nizu upozorenja iz Kine, uključujući vojnu akciju, avion u kojem se nalazila predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi sletio je u utorak na Tajvan, iz Malezije.

Njena posjeta je uslijedila nakon što je zvanični Peking pozvao visoku američku zvaničnicu Pelosi da odustane od putovanja, koje nije bilo na zvaničnom dnevnom redu njene turneje po Aziji.

Kineski državni mediji objavili su ranije danas da borbeni avioni Su-35 prelaze Tajvanski tjesnac, ne navodeći svrhu njihova leta.

TRT Balkan / agencije