Predsjednica Tajvana Tsai Ing-wen drži govor na Dan državnosti u Tajpeju.     Foto: Reuters

Ističući da "nema mjesta za kompromis" o "nacionalnom suverenitetu i slobodnom i demokratskom načinu života", Tajvan je u ponedjeljak rekao da vojna konfrontacija s Kinom "apsolutno nije opcija”.

Obraćajući se na Dan državnosti u glavnom gradu Taipeiju, predsjednica Tsai Ing-wen je poručila: "Najširi konsenzus među narodom Tajvana i našim raznim političkim strankama je da moramo braniti naš nacionalni suverenitet i naš slobodan i demokratski način života. Po ovom pitanju, nemamo prostora za kompromis."

Tenzije u Tajvanskom moreuzu su porasle od početka augusta, nakon nenajavljenog putovanja predsjedavajuće Zastupničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država Nancy Pelosi Tajvanu.

Kao odgovor, Peking je pokrenuo vojne vježbe bez presedana oko ostrvske države, doma za blizu 24 miliona ljudi, koja je insistirala na svojoj nezavisnosti od 1949. godine.
Kina smatra Tajvan svojom "otcijepljenom provincijom".

"Oružani sukob apsolutno nije opcija za naše dvije strane", rekla je Tsai.

Kako je kazala, vlasti Pekinga ne bi trebale da donose nikakve pogrešne procjene zbog snažnog demokratskog sistema Tajvana.

Kina nije isključila upotrebu sile za ujedinjenje Tajvana s kopnom.

Peking je u nedjelju rekao da će Tajvan "uživati visok stepen autonomije kao posebna administrativna regija nakon ponovnog ujedinjenja".

TRT Balkan / agencije