U saopćenju je navedeno kako je Kina donijela odluku o sankcionisanju Pelosi i članova njene porodice.     Foto: Reuters

Kina je u petak najavila sankcije predsjednici Zastupničkog doma američkog kongresa Nancy Pelosi i njenoj porodici, kao i kontramjere SAD-u zbog posjete Pelosi Tajvanu ove sedmice.

Ministarstvo vanjskih poslova Kine ranije je saopćilo kako je Pelosi insistirala na posjeti Tajvanu, regionu Kine, što su okarakterisali kao miješanje u unutrašnja pitanja Kine.

Peking je najavio i osam protumjera SAD-u zbog posjete Pelosi Tajvanu, koja nije navedena u njenom zvaničnom programu putovanja.

“Ovo uveliko potkopava suverenitet i teritorijalni integritet Kine, ozbiljno šteti principu jedinstvene Kine i uveliko prijeti miru i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu”, navedeno je u saopćenju u kojem je posjeta Pelosi nazvana zlonamjernom provokacijom.

U saopćenju je navedeno kako je Kina donijela odluku o sankcionisanju Pelosi i članova njene porodice.

Osam kontramjera koje je Peking najavio, uključuju otkazivanje telefonskih poziva vojnih zvaničnika SAD-a i Kine, radni sastanak kineskih i američkih odjela za odbranu, te suspenziju kinesko-američke saradnje o ilegalnim migracijama, kontroli narkotika i klimatskim promjenama.

Pelosi je prva predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa koja je posjetila Tajvan u posljednjih 25 godina.

Predvodila je delegaciju američkih zvaničnika koja je posjetu ovom dijelu svijeta počela odlaskom u Singapur u ponedjeljak, a potom u Maleziju, odakle je otputovala na Tajvan, što je izazvalo reakcije iz Pekinga.

Tajvan je napustila u srijedu navečer radi posjete Južnoj Koreji, a u četvrtak navečer je stigla u Tokio. Pelosi je posjetu zemljama Azije završila povratkom u SAD u petak poslijepodne.

TRT Balkan / agencije