Novi propisi odražavaju rastuću zabrinutost zbog zloupotrebe dronova i imaju za cilj spriječiti njihovo širenje.       Foto: AP

Kina će zabraniti izvoz svih nereguliranih civilnih bespilotnih letjelica koje se mogu koristiti u vojne svrhe ili u terorističkim aktivnostima i ograničiti određene karakteristike dronova jer se Peking suočava s opetovanim kritikama Zapada zbog svog stava o ruskoj ofanzivi u Ukrajini.

Ministarstvo trgovine je u saopćenju objavljenom u srijedu navelo da je donesena i odluka da se spriječi upotreba bespilotnih letjelica u "širenju oružja za masovno uništenje", dodajući da će aspekti kao što su infracrvena oprema za snimanje lasera za indikaciju ciljeva i inercijalna mjerna oprema visoke preciznosti biti stavljen na listu kontrole izvoza.

Ministarstvo je također saopštilo da ukida privremena ograničenja postavljena na civilne dronove. Nije precizirano koje vrste, ali je prošle godine Peking ograničio izvoz dalekometnih dronova, pozivajući se na ruski rat u Ukrajini.

Propisi stupaju na snagu 1. septembra.

Medijski izvještaji i obavještajni podaci američke vlade često su govorili da je Rusija kupila dronove od Kine za vojnu upotrebu.

Četvrti najveći izvoznik oružja

U aprilu su američki zvaničnici koji su govorili za Associated Press pod uvjetom anonimnosti kako bi razgovarali o osjetljivim nalazima rekli da je kineska prodaja Rusiji porasla kako bi se iskoristila protiv Ukrajine, te da obje rade na zajedničkoj proizvodnji bespilotnih letjelica unutar Rusije.

Dronovi su postali sastavni dio rusko-ukrajinskog rata.

Kina je četvrti po veličini izvoznik oružja u svijetu, prema Stokholmskom međunarodnom institutu za istraživanje mira, nakon SAD-a, Francuske i Rusije.

Najveći dio izvoza otišao je u Pakistan, pokazuju podaci SIPRI-ja, dok je oružje prodavano i državama u Aziji i Africi.

Američki sigurnosni zvaničnici sve više su zabrinuti zbog upotrebe kineskih dronova od američkih vladinih odjela.

Kineska kompanija DJI Technology Co. jedan je od vodećih proizvođača dronova u globalnoj industriji, koji se koriste širom svijeta.

TRT Balkan / agencije